Barroso: Pregovori Hrvatske s EU završavaju u jesen 2009.

Barroso: Pregovori Hrvatske s EU završavaju u jesen 2009.

PREDSJEDNIK Europske komisije Jose Manuel Barroso je nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom rekao kako će  na jesen Europska komisija objaviti da je ciljni datum završetka pregovora s Hrvatskom jesen 2009. godine.

Barosso je napomenuo kako taj datum dolazi u obzir jedino ako Hrvatska ispuni sve potrebne uvjete, u što je Sanader siguran, s obzirom da je prepreka zvana ZERP sada uklonjena. Ipak, na putu ulaska u EU se nalazi se još mnogo sličnih prepreka, među kojima su i nedovoljan napredak reformi na području pravosuđa, borbe protiv korupcije, oporezivanja, javne nabave te brodogradnje, na što je ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića pismenim putem upozorio europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Uvjeren sam kako bi Hrvatska trebala biti sposobna ispuniti uvjete. Tehnički dio pregovora bi službeno trebao završiti iduće godine, nadam se do kraja mandata Europske komisije (studeni 2009. godine, op.a.)", rekao je Barroso, na što je Sanader dodao: "Uvjeren sam kako će Hrvatska biti 28. zemlja članica EU. Spremni smo ispuniti uvjete, kako bi zaključili pregovore u jesen iduće godine".

U EU krajem 2010. ili u 2011. godini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispuni li Hrvatska sve uvjete i pregovori završe u studenom 2009. godine, trebala bi postati članicom Europske unije, nakon što svih sadašnjih 27 zemalja članica ratificira Sporazum o pristupanju, trebala postati krajem 2010. ili u 2011. godini.

Sanader će tijekom svog boravka u Bruxellesu razgovarati i s predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom te će prisustvovati sastanku europskih čelnika iz Europske pučke stranke (EPP), gdje će s Angelom Merkel, Francoisom Fillonom, Janom Peterom Balkenendeom, Kostasom Karamanlisom, Jeanom-Claudeom Junckerom, Lawrenceom Gonzijem, Janezom Janšom, Aigarsom Kalvitisom, Donaldom Tuskom, Fredrikom Reinfleldtom, Traianom Basescuom te Wilhelmom Moltererom, također razgovarati o pristupnim pregovorima između Hrvatske i EU.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara