BARROSO SE NADA DA ĆE PARLAMENT EU PODRŽATI NOVU KOMISIJU

Novi šef Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u ponedjeljak kako vjeruje da će dobiti punu parlamentarnu podršku za novu Komisiju. L

"Jako se nadamo da ćemo naći dobro rješenje", kazao je Barroso novinarima nakon razgovora s dosadašnjim predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem.

"Na kraju ćemo imati podršku parlamenta", kazao je Barroso dodajući da se treba izbjeći "vakuum" u donošenju odluka EU.

Europski parlament spreman je glasovati o Barrosu kao novom vođi Komisije 27. listopada.

Mnogi političari ljevice i lijevog centra još traže da Barroso reorganizira novu komisiju kako osjetljive pravosudne poslove ne bi preuzeo, kako se sada planira, kontroverzni talijanski povjereniku Rocco Buttiglione.

Buttiglione je uvrijedio brojne članove 732-člane skupštine EU iznoseći vrlo konzervativne poglede na homoseksualnost, koju je opisao kao grijeh, kao i na žene i samohrane majke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao rezultat, mnogi zakonodavci ljevice i centra u EU kažu da će glasovati protiv Barrosove ekipe.

Po pravilima EU-a, Europski parlament ne može zabraniti pojedine povjerenike ali može odbaciti cijelu novu Komisiju.

Romano Prodi u ponedjeljak je rekao kako je spreman vratiti se u rodnu Italiju ali će preuzeti "težak zadatak" privremenog skrbnika, ako njegov nasljednik Jose Manuel Barroso i suradnici ne uspiju dobiti parlamentarnu potporu ovog tjedna.

"Nadam se da to neće biti potrebno", rekao je Prodi novinarima u kratkoj pozdravnoj izjavi na novinarskoj konferenciji nakon razgovora s Barrosom.

(Hina) xbnš ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara