BARROSO TRAŽI RJEŠENJE ZA KRIZU S BUTTIGLIONEOM

Predsjednik novog saziva Europske komisije Jose Manuel Barroso "razmišlja o mjerama" kojima bi mogao odgovoriti na kritike nekih eurozastupnika na račun određenih članova Komisije, posebice Talijana Rocca Buttiglionea, koji bi trebao obnašati dužnost povjerenika za pravosuđe, slobodu i sigurnost, javljaju u utorak agencije Reuters i France Presse pozivajući se na službene izvore u Bruxellesu.

Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta odbacio je kandidaturu talijanskog političara za taj osjetljiv položaj zbog njegovih konzervativnih izjava o homoseksualnosti i braku.

Socijalistička grupacija koja broji 200 euro-zastupnika i kao takva je najbrojnija u Europskom parlamentu koji ima 731 mjesto, zaprijetila je da će glasovati protiv cijelog novog saziva Komisije ako kandidatura Buttiglionae ne bude povučena.

Socijalist Martin Schulz novinarima je nakon sastanka s Barrosom rekao da je novi predsjednik Komisije iznio "nove elemente" za rješavanje krize, dva dana prije njegovog predviđenog sastanka sa svim parlamentarnim čelnicima.

"Iskreno, nakon što smo čuli Barrosa mislim da postoji pokušaj da se pronađe konstruktivno rješenje i nadam se da će takvo rješenje i biti pronađeno", kazao je Schulz.

Odbio je iznijeti pojedinosti, no dao je naslutiti da bi rješenje moglo obuhvaćati neke promjene u Buttiglioneovoj ulozi i odgovornostima koje će dobiti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je da to ovisi o više strana ali i o samom Buttiglioneu", kazao je.

"Predsjednik Komisije je dobio priliku i očito ju je razumio. Ja nisam netko tko je zatvoren za kompromise", dodao je Schulz.

Osim Buttiglionea, kritike euro-zastupnika dobio je mađarski socijalist Laszlo Kovacs, kandidat za mjesto povjerenika za energiju, Dankinja Mariann Fischer Boel za poljoprivredu, Neelie Kroes iz Nizozemske za tržišno natjecanje i Ingrida Udre iz Latvije za poreze.

Parlament ne može glasovati pojedinačno o članovima Komisije nego o cijelom sazivu. Glasovanje će se održati 27. listopada, pet dana prije nego Barrosova Komisija treba preuzeti dužnost.

(Hina) xbis ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara