BARROSO TREBA VREMENA ZA BOLJU EUROPSKU KOMISIJU

Budući predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u petak je izjavio da će okupiti bolji sastav Europske komisije kako bi dobio podršku Europskog parlamenta, čime će završiti ustavna kriza bez presedana u Europskoj uniji.

Novinarima u Rimu, nakon što su čelnici EU-a potpisali novi europski Ustav, Barroso je rekao da kani sastaviti novu Komisiju kojom bi stekao "široku podršku" Europskog parlamenta u kojem sjedi 732 zastupnika.

"Treba nam još vremena da bolje odaberem... Siguran sam da mogu dobiti bolju ekipu", rekao je Barroso.

No, promjene u Komisiji bit će ograničene i ciljane, a ne opće, dodao je budući predsjednik Komisije.

Iz njegovih se riječi čini da će budući predsjednik Komisije tražiti od nekih čelnika zemalja EU-a da zamijene svoje kandidate. Među tim bi zemljama mogla biti i Italija, koja je dala najspornijeg potencijalnog europskog povjerenika Rocca Buttiglionea.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnji portugalski premijer Barroso kaže da nije odredio točne rokove za postizanje novih kompromisa i prije davanja novoga prijedloga konzultirat će se s čelnicima EU-a.

Budući će sastav doživjeti "neke (...) promjene" kako bi Komisija dobila "široko i puno povjerenje Parlamenta", naglasio je Barroso.

Novi šef Europske komisije koji na tu dužnost stupa nakon Talijana Romana Prodija posebno inzistira na podršci najvećih političkih grupacija u Parlamentu, konzervativaca, socijalista i liberalnih demokrata.

(Hina) xvm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara