Basescu niječe da je radio za komunističku tajnu službu

Rumunjski predsjednik Trajan Basescu u ponedjeljak je na sudu odbacio optužbe da je radio za bivšu rumunjsku komunističku tajnu službu u progonu političkih disidenata.

Sudski proces radi klevete pokrenut je prošle nakon što je jedan suradnik bivšeg predsjednika Emila Constatinescua rekao da je Basescu nekada radio za rumunjsku tajnu službu Securitate koja je raspuštena 1989. Basescu je sudu rekao da su optužbe da je radio za obavještajnu mrežu "političke policije" nepravedne.

Kako dvije strane nisu uspjele postići dogovor u vezi s tužbom sudski se proces nastavlja, izvijestila je agencija Mediafax.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Basescu je bivši kapetan rumunjske trgovačke mornarice i kao pouzdanik starog režima bio je predstavnik rumunjske brodarske kompanije Navrom u Antwerpenu od 1987. do 1989. godine. Basescu je na sudu rekao da je morao jednom godišnje rutinski razgovarati s vlastima kada su mu obnavljale kapetansku dozvolu, ali ističe da u tim razgovorima nije bilo ničega što bi se moglo smatrati njegovom suradnjom s tajnom policijom.

(Hina) xakoz ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara