Basescu o izgledima Rumunjske za ulazak u EU

Rumunjska planira ući u Europsku uniju do 1. siječnja 2007. i odbacuje mogućnost da taj cilj mogu ugroziti politički razlozi kao što je referendum o europskom ustavu u Francuskoj., ocijenio je u petak rumunjski predsjednik Trajan Basescu razgovarajući s novinarima.

"Čak i ako Francuska ne prihvati ustav, proces integracije Rumunjske neće se mijenjati niti će biti ugrožen", ocijenio je on.

"Ne vjerujem da će Francuska negativno glasovati o ustavu", dodao je Basescu unatoč nedavnim anketama koje na referendumu 29. svibnja predviđaju pobjedu protivnika ustava EU-a.

Po njegovu mišljenju, jedini čimbenik koji može na godinu dana odgoditi prijam njegove zemlje u Uniju, uz uvođenje zaštitne odredbe, je nemogućnost Rumunjske da ispuni obveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rumunjska i Bugarska trebaju ugovor o prijamu u EU potpisati 25. travnja. No dvije zemlje trebaju nastaviti s pripremama do 1. siječnja 2007., zbog čega bi dvadeset petorica mogla odlučiti da na godinu dana, do siječnja 2008., odlože ulazak jedne, ili pak obiju zemalja.

Zaštitne odredbe su "način da se čini pritisak" na rumunjske vlasti kako bi ubrzale reforme, kazao je pak rumunjski premijer Calin Tariceanu.

"Pokazali smo da smo kadri ispuniti sve obveze u vrlo kratkom vremenu. I ubuduće ćemo činiti isto", istaknuo je premijer.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara