Basescu pobijedio na predsjedničkim izborima, Nastase priznao poraz

Basescu pobijedio na predsjedničkim izborima, Nastase priznao poraz

ČELNIK rumunjske oporbe Traian Basescu pobijedio je na predsjedničkim izborima u nedjelju ljevičarskog premijera Adriana Nastasea, pokazali su u ponedjeljak djelomični službeni rezultati.

Nakon prebrojanih 92 posto glasova, gradonačelnik Bukurešta Basescu osvojio je 51,75 posto glasova, a odlazeći premijer Nastase, koji predstavlja vladajuću Socijaldemokratsku stranku, 48,25 posto.

"Basescu je na prvom mjestu s 51,75 posto glasova koji predstavljaju 4,8 milijuna birača", rekao je Victor Pasca-Camenita, glasnogovornik rumunjskog izbornog povjerenstva.

Basescuova pobjeda trebala bi dovesti do ravnoteže vlasti u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU-u.

"To je znak da su Rumunji glasovali za napredak", rekao je politički analitičar Mark Percival. "Basescu je postao simbol napretka i borbe protiv korupcije", dodao je Percival.

U prvom krugu izbora, 28. studenoga, Nastase je dobio 41, a Basescu 34 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici su izjavili da unatoč tome što bi moglo doći do promjena broja osvojenih glasova nakon što svi budu prebrojani, to neće promijeniti ishod izbora.

Nastase priznao poraz

Rumunjski premijer Adrian Nastase (ljevica) priznao je poraz na predsjedničkim izborima na kojima ga je tijesno pobijedio kandidat desnog centra Traian Basescu.

Prema preliminarnim rezultatima s 51,23 posto glasova Basescu će naslijediti dužnost koju je dosad obnašao Nastaseov politički mentor, Ion Iliescu.

"Rezultati pokazuju da je Traian Basescu novi predsjednik Rumunjske", kazao je Nastase u televizijskom obraćanju, prenosi agencija Reuters.

"Poštujem rezultate koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo koji dokazuju volju Rumunja", izjavio je Nastase i dodao "već sam zvao Basescua da bih mu čestitao", prenosi agencija France presse.

Nastase je rekao da će njegova stranka, koja je pobijedila na "parlamentarnim izborima 28. studenoga, poduprijeti političke projekte Traiana Basescua da bi Rumunjska mogla ući u Europsku uniju", kako se predviđa, u siječnju 2007.

Agencija France presse prenosi da je izbornome pobjedniku čestitao i predsjednik Ion Iliescu kojemu istječe mandat.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara