Baski žele registrirati plan o neovisnosti

Predsjednik baskijskog regionalnog parlamenta Juan Maria Atutxa je u petak predstavio sporni prijedlog o neovisnosti od španjolskog parlamenta, kojeg je dan ranije odbacio španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Atutxa je ranije izjavio da će osobno registrirati plan jer je od velike važnosti za Baske i za Španjolce. O tom bi se prijedlogu trebalo raspravljati u ožujku, a očekuje se da će biti odbačen.

Nekoliko desetaka desničarskih demonstranata okupilo se ispred parlamenta nazivajući Atutxu "teroristom".

Zapatero se u četvrtak sastao s regionalnim baskijskim premijerom Juanom Joseom Ibarretxeom te mu je kazao da je taj prijedlog neustavan, da predstavlja "bezizlaznu sitauciju" i neće biti odobren dok god on bude na čelu španjolske vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ibarretxe je rekao da ako španjolska vlada bude nastavila odbijati pregovore o tom prijedlogu, da će on sazvati referendum o samoodređenju čak i protiv volje Španjolske.

Takozvani Ibarretxeov plan, kojeg je podržala gotovo polovica baskijskog parlamenta u prosincu, predlaže "slobodno udruživanje" Španjolske i ove njene sjeverne regije koja broji 2,1 milijun stanovnika.

(Hina) xbis ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara