Bata Živojinović: Dolazim u Split na pogreb Borisa Dvornika

Bata Živojinović: Dolazim u Split na pogreb Borisa Dvornika

"NIJE MOGUĆE, pa to je strašno. Ništa se gore nije moglo dogoditi, više ga nikad neću vidjeti", rekao je Velimir "Bata" Živojinović za Slobodnu Dalmaciju nakon što je čuo vijest o pogiblji Borisa Dvornika.

Pogreb u srijedu na Lovrincu

Od velikana hrvatskog glumišta obitelj, rodbina i brojni prijatelji oprostit će se u srijedu, 26. ožujka, u 15.30 sati, na splitskom groblju Lovrinac.

Bata i Boris nekad su bili veliki prijatelji, ali dugo nisu razgovarali jer ih je odvojila politička ideologija. No, to za Živojinovića sad više nije bitno, te je najavio kako će doći u Split na Borisov pogreb.

"Drugi su nas svađali"

"Neki su pisali da smo se svađali, pa mirili, a mi se nikada nismo svađali. Zato nismo ni imali razloga da se pomirimo, ali smo imali razloga da se sretnemo. On je za mene bio i ostat će živ, divan i topao čovjek. Poželim li ga vidjeti, imam filmove i kazete", rekao je Živojinović za MTS Mondo.

"Drugi su nas svađali, a to što se nas dvojica nismo svađali, nosi neku simboliku. To što smo se lijepo družili, i to je jedna simbolika. Volio bih da takvi budu i naši narodi. U tome je značaj našeg druženja - u zajedništvu i ništa van toga", rekao je Živojinović te dodao kako je "šteta što Dvornik neće sudjelovati u tom zajedništvu i pomirenju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je da smo se nas dvojica apsolutno razumjeli. Iako smo bili naoružani kad god smo snimali, nikad nismo pucali jedan u drugog, stvorili smo prijateljstvo koje je prihvatilo 90 posto i srpskog i hrvatskog naroda. To je najvažnije, a mi smo samo akteri toga. Boris je bio šarmantan i duhovit čovjek. Naš narod kaže - o mrtvima sve najbolje, ali to je zaista tako kad je on u pitanju. Sve najbolje, tolerantan čovjek, sjajan glumac, velik umjetnik, to misle svi koji ga znaju iz života", rekao je Živojinović.

"Bio je pravi veseljak, pun duha, dobričina"

Mnogi su Dvornikovi kolege shrvani njegovim preranim odlaskom. Ivica Vidović, dugogodišnji Borisov prijatelj, tako je za Glas Dalmacije imao snage kazati samo da se osjeća užasno i shrvano.

"Boris je svojim filmskim i kazališnim ulogama oplemenjivao gledatelje, ali i mnoge generacije nas glumaca. Nikada neću zaboraviti njegovu izvedbu u predstavi "Pogrebno poduzeće" u HNK Split. Grozno je što nas je napustio. No, mi glumci nikada ne umiremo. Svi ćemo se negdje jednom sresti", priča još jedna legenda hrvatskog glumišta, Špiro Guberina.

Za Borisom Dvornikom tuguje i Oliver Dragojević. "Veliki dio Splita je otišao s Dvornikom. No, iza sebe je ostavio toliko stvari u kojima će mnoge generacije moći uživati", kazao je Oliver koji se s Dvornikom najviše družio dok su snimali zajednički album sa Zdenkom Runjićem kad je nastala i slavna pjesma "Nadalina".

"Borisa se sjećam kao čovjeka koji je s lakoćom rješavao sve probleme, ma koliko bili teški. Bio je pravi veseljak, pun duha, dobričina", podvukao je Oliver.

P.V. / I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara