Batarelo: Nisam sudjelovao u pravosudnom reketu

ZAGREBAČKI odvjetnik Mirko Batarelo odbacio je kao neutemeljene medijske napise koji ga povezuju s korupcijom u pravosuđu, odnosno navodnim namještanjem spisa i podjelom mita s dojučerašnjim zagrebačkim županijskim državnim odvjetnikom Krunoslavom Canjugom.

"Nemam nikakve veze s tim lažnim objedima jer nikada nisam sudjelovao u navodnom pravosudnom reketu niti sam ikome nudio mito", kazao je Hini Batarelo.

Po pisanju medija, policija je prisluškujući Batarelov telefon snimila razgovor s Canjugom u kojemu navodno dogovaraju ublažavanje određenih kaznenih prijava, namještanje spisa i podjelu mita. Službene potvrde nema, no nagađa se da je riječ o nastavku kriminalističke obrade koja je u ožujku ove godine rezultirala optužnicom USKOK-a protiv 13 osoba zbog krijumčarenja više od dvije tisuće tona sirove kave.

U tom je postupku Batarelo branitelj drugooptuženog Igora Turca.

"Ako je policija prisluškivala moj telefon smatram da je prekršila moja ustavna prava, te da je riječ o napadu na neovisnost odvjetništva", kazao je Batarelo.

"Ja sam odvjetnik i kontakti s Canjugom bili su isključivo vezani uz moj posao branitelja koji pravnim sredstvima želi osloboditi klijente", dodao je.

Rekao je da nema razloga ništa skrivati, te da se ne boji objave transkripata razgovora.

Smatra da je riječ o insinuacijama i hajci na njega, odnosno nastavku obračuna koji je počeo kada je glavni državni odvjetnik bio njegov prijatelj Radovan Ortynski. Nije želio reći tko i zbog čega se navodno želi "obračunati" s njim.

U listopadu prošle godine u medijima se pisalo da je Batarelo, zajedno s Ortynskim, za 60 tisuća njemačkih maraka "izreketario" bivšeg ministra turizma i svoga klijenta Ivana Heraka, optuženog za gospodarske zlouporabe. Opovrgnuvši te navode, tada je najavio tužbe protiv medija.

Batarelo je rekao da mu je Canjuga "dobar poznanik", no da je u još boljim odnosima sam s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Bajić je danas potvrdio da postoji osnovana sumnja da je Canjuga postupao nezakonito, te da se do tih sumnji došlo mjerama tajnog nadzora, pokrenutim zbog sumnje da su "članovi jedne organizirane skupine počinili kaznena djela". Nije precizirao o kojoj skupini i djelima je riječ.

Canjuga je sinoć izjavio kako mu Bajić nije rekao razloge zbog kojih ga je namjeravao suspendirati prije nego što je sam podnio ostavku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara