Batinaši napadaju novinare, direktore i pravobraniteljice, djeca pozivaju na ubijanje, a što radi policija?

HRVATSKA narodna stranka najoštrije osuđuje divljački napad na novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša, stoji u priopćenju te stranke odaslanom medijima.

"Radi se o krajnje zabrinjavajućem napadu na osobu, ali i na slobodu, pravo i obvezu medija da pišu o kriminalu i svim negativnim pojavama u društvu. Hrvatski novinari svakodnevno su mete prijetnji i napada onih o kojima pišu ili govore, ali nažalost i na svojim radnim mjestima i tome treba stati na kraj", navode HNS-ovci.

Napad na Dušana Miljuša zabrinjava, nastavljaju, tim više što se ne radi o izoliranom slučaju - u Zagrebu je, podsjećaju, pretučen direktor Zagrebačkih cesta Igor Rađenović, a jučer je napadnuta i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik.

"Istovremeno, na glavnom zagrebačkom trgu tisuće mladih uzvikuju pozive na ubijanje i kite se fašističkim simbolima. Sve to zajedno stvara atmosferu rastućeg nasilja, a institucije ne rade svoj posao. Otkrivanje počinitelja batinaških napada posao je policije, ali i obavještajne zajednice koja bi baš u ovakvim situacijama trebala pokazati što zaista radi. Nažalost, kao i mnogo puta do sada u tome je zakazala", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS gospodinu Dušanu Miljušu želi brz oporavak i povratak na radno mjesto, a institucijama koje trebaju otkrivati i sprječavati ovakve događaje poručuju da počnu raditi svoj posao.

Milanović: Nasilje kao način rješavanja problema ne smije postati hrvatska stvarnost

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas kako "nasilje kao način rješavanja problema ne smije postati hrvatska stvarnost. Napad na novinara Dušana Miljuša, pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Gordanu Lukač Koritnik, kao i nedavni na Igora Rađenovića, zastrašujuća su upozorenja da se nasilje udomaćuje. Ne smije se dopustiti da se nasiljem zastrašuje itko, a osobito oni koji se bore protiv kriminala i korupcije. Posebno zabrinjava kada se nasiljem želi ušutkati novinar. Svi ti slučajevi, primjećujemo to sa  žaljenjem, potvrđuju da postoje opravdani razlozi što je SDP prošlog tjedna zatražio u Saboru raspravu o stanju javne sigurnosti."

K.C.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara