Baukova izborna geografija: Da je ovo normalna zemlja, ovako bi izgledale izborne jedinice

Baukova izborna geografija: Da je ovo normalna zemlja, ovako bi izgledale izborne jedinice

Foto: SDP

MLADI SDP-ovac Arsen Bauk objavio je putem Facebooka korekciju izbornih jedinica čiji bi rezultat, kako tvrdi, bio potpun isti uz alokaciju dva mandata - jedan bi pripao SDP-u u petoj izbornoj jedinici, a jedan vladajućoj koaliciji u sedmoj izbornoj jedinici.

Kako je Ustavom zabranjeno zadirati u izborno zakonodavstvo u izbornoj godini, Bauk na društvenoj mreži ističe kako se sve trebalo napraviti do 11. ožujka, "da smo normalna zemlja".

Osnova za korekciju bio bi popis stanovnika iz 2001. godine.

Solin bi tako, prema Baukovom mišljenju, trebao prijeći iz desete u devetu izbornu jedinicu. Iz devete u sedmu prešli bi Otočac, Senj, Brinje, Vrhovine i Plitvička Jezera.

Iz pete u četvrtu prešli bi Čaglin, Kaptol, Kutjevo i Velika, a osma i treća izborna jedinica ostale bi iste. Dakle, navodi Bauk, u šest izbornih jedinica bile bi minimalne korekcije, a dvije bi bile nepromijenjene.

U izbornim jedinicama koje obuhvaćaju Grad Zagreb, prema njegovoj zamisli, došlo bi do malo većih, ali ne i dramatičnih korekcija, a što je prilika, napominje Bauk, da se gradske četvrti ukomponiraju u istu izbornu jedinicu jer 1999. nije bio na snazi ovakav ustroj mjesne samouprave.

Dakle, nastavlja Bauk, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija ostaju u istim izbornim jedinicama kao i dosad. U Zagrebačkoj županiji korekcija bi bila ta da područje koje je bilo u prvoj izbornoj jedinici (Zaprešić i okolica) prelazi u sedmu izbornu jedinicu.

U Gradu Zagrebu, pak, korekcija bi bila sljedeća:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj izbornoj jedinici bili bi: Črnomerec, Donji Grad, Gornji Grad Medveščak, Maksimir, Podsljeme, Trešnjevka Sjever (bili i do sada u potpunosti), Trnje (bilo do sada 90 posto), Trešnjevka Jug (bila do sada 50 posto), Stenjevec (bio do sada oko polovice) i Podsused Vrapče (bio do sada oko polovice).

U drugoj izbornoj jedinici bili bi: Sesvete i Gornja Dubrava(bili i do sada u potpunosti).

U šestoj izbornoj jedinici bili bi: Peščenica Žitnjak (bila do sada 90 posto), Novi Zagreb Istok (bio do sada 95 posto) i Donja Dubrava (bila do sada oko 30 posto).

U sedmoj izbornoj jedinici bili bi: Brezovica (bila i do sada) i Novi Zagreb Zapad (bio do sada 80 posto).

Bauk na kraju zaključuje kako bi u slučaju ovakvih korekcija svaki glas vrijedio jednako, a lažni birački popisi ne bi imali utjecaja na rezultat kao što imaju sada.

Broj stanovnika po izbornim jedinicama bio bi od 438.000 do 453.000, što je razlika od prosjeka za +/- 2 posto, dakle manje nego je to Ministarstvo uprave napravilo.

Bauk naglašava kako bi sedma izborna jedinica i dalje ostala najnelogičnija, ali da ju s ovakvim "projektnim zadatkom" nije ni moguće puno više "popraviti" mada je novim prijedlogom postala potpuno unakažena.

Prema novom prijedlogu broj stanovnika po izbornim jedinicama bio bi u rasponu od 399 do 467 tisuća, podsjeća mladi SDP-ovac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara