Bavarci žele ulagati u Zračnu luku Zagreb, turizam, promet

BAVARSKI gospodarstvenici zainteresirani su za izravna ulaganja u Zračnu luku Zagreb, Luku Rijeka, marinu za mega jahte u Puli i turizam općenito, kao i u prehrambenu i industriju automobilskih dijelova.

Istaknuto je to danas u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka po završetku radnog sastanka ministra Božidara Kalmete i suradnika sa bavarskim državnim ministrom gospodarstva, prometa i tehnologije Ottom Wiesheuom i predstavnicima bavarskih tvrtki.

Gospodarski odnosi Hrvatske i Bavarske su iz godine u godinu sve bolji, a bavarske investicije u Hrvatsku sve veće, kazao je Kalmeta.

Bavarsko izaslanstvo je u ime Zračne luke Muenchen iskazalo zanimanje za ulaganjem u Zračnu luku Zagreb, odnosno njeno proširenje, koje je Kalmeta najavio za drugi dio iduće godine. Istaknuo je i da je zagrebačka Zračna luka u suradnji s resornim ministarstvom već raspisala natječaj za izradu studije o nadogradnji te luke. Nakon odabira najboljeg modela razvoja, koji se sigurno neće zasnivati na državnim novcima i jamstvima, najkasnije do lipnja 2005. objavit će se natječaj za strateško partnerstvo u toj luci.

Na to je Wiesheu kazao da bi suradnja muenchenske i zagrebačke zračne luke bila dobra, jer preko tih luka ide najviše letova iz Hrvatske u Njemačku i obratno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici dva ministarstva razgovarali su i o ovoga ljeta započetoj gradnji dionice autoceste Zagreb-Macelj, prema Sloveniji, koju gradi bavarska tvrtka Walter Bau. Ta bi dionica, rekao je Kalmeta, trebala biti dovršena u ljeto 2007.

Problem je što je slovenska strana početak gradnje svojih dionica najavila tek za 2013., što je Wiesheu ocijenio parodoksom. Stoga će, kaže, pokušati na Sloveniju utjecati preko Bruxellesa da ubrza tu gradnju, a nada se da će to poduprijeti i Europska unija.

Wiesheu je naglasio i da je bavarska tvrtka Fa. Stangl Consult spremna u izgradnju marine za mega jahte u Puli s pratećim hotelom visoke kategorije uložiti oko 180 milijuna eura te da su pregovori o tome u tijeku. Trenutno se radi na rješavanju problema imovinskih odnosa.

Kalmeta je o toj marini kazao da se ona nalazi na području kojeg treba uklopiti u projekte tvrtke "Brijuni Rivijera", te da će i o tome ovisiti nastavak pregovora.

Bavarsko gospodarsko izaslanstvo, koje zadnjih deset godina jednom godišnje dolazi u Hrvatsku, sutra će posjetiti Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara