Bavarska zabranila nošenje muslimanskih marama u školama

BAVARSKI parlament donio je u četvrtak odluku o zabrani nošenje marama na državnim školama učiteljicima muslimanske vjeroispovjesti, javljaju u petak njemački mediji.

Bavarska je time postala peta savezna pokrajina koja je donijela takvu odluku. Za zabranu su glasovali poslanici Kršćansko socijalne unije (CSU) koja je u Bavarskoj na vlasti, a protiv zabrane socijaldemokrati i Zeleni.

Bavarska ministrica kulture Monika Hohlmeier (CSU) smatra da maramu islamisti svjesno zloupotrebljavaju kao politički simbol i kao sredstvo za ugnjetavanje žena. To je nespojivo s našim vrijednostima demokracije, tolerancije i jednokosti, zaključila je Hohlmeier.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovijom zabranom nisu pogođena pokrivala za glavu kod pripadnika ostalih vjerskih zajednica, poput židovskih. Zabrana se također ne odnosi na opatice koje na mnogim državnim školama na jugu Njemačke drže nastavu. Hohlmeier je tu razliku objasnila time što katoličke crkve i židovske zajednice "bezrezervno podržavaju njemački ustavni poredak".

Nakon što je Ustavni sud odbacio opću zabranu nošenja vjerskih obilježja na državnim školama te je tu odluku prepustio pojedinim saveznim pokrajinama, zabranu nošenja muslimanskih marama na državnim školama su dosad uvele pokrajine Baden Wuertenberg, Donja Saska, Saarland i Hessen, gdje je nošenje marama zabranjeno svim djelatnicama u državnim službama, a ne samo na školama.

U Berlinu je zabranjeno isticanje svih vjerskih simbola u javnim ustanovama a uvođenje sličnih zabrana planiraju i savezne pokrajine Sjeverno Porajnje-Vestfalija i Bremen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara