Bayern LB zbog Hypa zabilježio 2,6 milijardi eura gubitaka u 2009.

Bayern LB zbog Hypa zabilježio 2,6 milijardi eura gubitaka u 2009.

Tekst: F.M.
Foto: Arhiva


BAVARSKA državna banka Bayern Landesbank (BLB) namjerava ove godine ponovno upisati profit nakon što je katastrofa s Hypo Group Alpe Adrijom uzrokovala gubitke u dvije uzastopne godine.

BLB je rekao da je zbog gubitaka i otpisa u Hypu, koji je prošle godine morala spasiti austrijska vlada, a ukupno su iznosili 3,3 milijarde eura, zabilježio gubitak od 2,6 milijardi eura za 2009. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BLB je svoj udio od 67 posto u Hypu predao austrijskoj vladi kako bi se izbjegao kolaps koji bi se osjetio u cijelom europskom bankarskom sektoru. Austrijske, njemačke i hrvatske vlasti počele su istraživati cijelu seriju nepravilnosti oko Hypa, a pod povećalom javnosti su posebno bivši bavarski premijer Edmund Stoiber i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader.

Iz BLB-a su rekli kako proces restrukturiranja ide dobro te kako se nadaju nagodinu zabilježiti profit. Najavili su daljnje transformacije koje bi trebale osigurati profitabilnost grupe.

Ni 2008. godina nije bila bolja za BLB. Izloženost američkom kreditnom tržištu i globalna recesija uzrokovali su gubitak od 5,1 milijun eura za tu godinu, a u pomoć su morale priskočiti njemačka i bavarska vlada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara