Bayrou umjesto podrške Segolene Royal najavio novu stranku

FRANCOIS BAYROU, trećeplasirani kandidat u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora, na današnjoj je tiskovnoj konferenciji izjavio kako nema namjeru podržati niti jednog od dvojice kandidata koji su se plasirali u drugi krug, odnosno kako mu je više stalo sačuvati "vlastitu političku neovisnost".

Bayrou je također rekao kako svojim biračima - za koje se vjeruje da jedini mogu donijeti eventualnu pobjedu drugoplasiranoj socijalističkoj kandidatkinji Segolene Royal - neće govoriti za koga da daju glas. Bayrou je ponovio kako i dalje smatra da će oboje kandidata koji se natječu 6. svibnja "pogoršati trenutno stanje u Francuskoj".

Iako ne baš neočekivane, ove riječi predstavljaju razočaranje za tabor Segolene Royal i određeno olakšanje za desničarskog kandidata Nicolasa Sarkozyja koji u drugi krug ulazi sa značajnom prednošću. Sarkozy je imao razloga da odahne već i zbog toga što se Bayrou nije uspio plasirati u drugi krug jer bi, prema anketama, glatko potukao bivšeg desničarskog ministra unutarnjih poslova.

Bayrou je u prvom krugu izbora osvojio 18,9 % glasova, a to prije svega duguje kombinaciji konzervativnih društvenih vrijednosti i liberalnih stavova, odnosno tome što se predstavio kao umjerenjak i alternativa ideološki "nabrijanoj" ljevici i desnici koju predstavljaju Royal i Sarkozy.

Za Segolene Royal, koja je na izborima osvojio 25,9 % glasova, a koja zajedno s svim drugim kandidatima ljevice može računati tek na 36 %, upravo su Bayrou i njegovi glasači jedini ključ za otvaranje vrata Elizejske palače nakon 6. svibnja.

Bayrou je na današnjoj pres-konferenciji rekao kako bi Sarkozyjeva pobjeda donijela "novo razbijanje socijalne kohezije u Francuskoj", a da bi pobjeda Segolene Royal izazvala "nastavak ekonomskih problema".

Bayrouva matična stranka UDF, koja tradicionalno pripada desnom centru je, s druge strane, u posljednja dva dana bila pod snažnim pritiskom Sarkozyjeve degolističke stranke UMP. Taj se pritisak kretao od najava da bi UMP na predstojećim parlamentarnim izborima mogla torpedirati UDF-ove kandidate, pa do prijetnji da bi Sarkozyjevi pristaše unutar same stranke izveli puč i jednostavno je priključili UMP. U prethodna dva dana je, pak, 6 od 29 UDF-ovih zastupnika u Nacionalnoj skupštini prešlo u Sarkozyjeve redove.

Bayrou je na današnjoj pres-konferenciji, pak, na takve prijetnje reagirao najavom osnivanja nove stranke koju će nazvati Demokratska, i koja bi trebala imati "socijaldemokratski" odnosno "lijevi demokršćanski" karakter. Bayrou je najavio da će ta stranka biti u oporbi prema ma kojem od dvoje kandidata koji bude pobijedio.

Usprkos toga, neki od pristaša Segolene Royal su zadovoljni rezultatima današnje tiskovne konferencije, jer drže da je Bayrou implicitno ipak dao do znanja da mu je kandidat ljevice manje zlo od kandidata desnice.

Danas je "Figaro", pak, objavio rezultate ankete koja navodi da će drugi krug ipak biti neizvjestan, odnosno da Sarkozy može računati na 51 %, a Royal na 49 % glasova. Što se Bayrouvih pristaša tiče, oko 45 % njih će se opredijeliti za Royal, 25 % za Sarkozyja, dok je ostatak neodlučan ili namjerava ostati kod kuće.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara