BBC optužuje britansku vladu da vodi vendettu protiv novinara

BBC optužuje britansku vladu da vodi vendettu protiv novinara
BBC je u petak optužio direktora komunikacija britanskog premijera Tonyja Blaira, Alastaira Campbella, da vodi "osobnu osvetu" protiv njihova novinara koji ga je optužio da je lažirao dokaze protiv Iraka.

Direktor informiranja BBC-a Richard Sambrook stao je u obranu Andrewa Gilligana, vojnog izvjestitelja BBC-a, koji je pokrenuo aferu.

Sambrook je objavio da Campbellove napade na BBC-jev novinarski rad i samog Gilligana ne smatra opravdanima, ocjenjujući ih "osobnom vendetom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gilligan je 29. svibnja, pozivajući se na jedan neimenovani visoki obavještajni izvor, optužio Campbella da je namjerno lažirao jedno izvješće o iračkom naoružanju objavljeno u rujnu prošle godine.

Downing Street navodno je u izvješće dodao tvrdnju da bi Sadam Husein oružje za masovno uništenje mogao upotrijebiti u roku 45 minuta, iako su obavještajne službe to smatrale malo vjerojatnom, rekao je taj dužnosnik.

Campbell je to u srijedu pred vanjskopolitičkim odborom Donjeg doma parlamenta službeno opovrgnuo.

BBC je optužio da laže, zatražio je ispriku i naložio da BBC do četvrtka navečer odgovori na niz pitanja o svojem pokrivanju tog slučaja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara