BBC piše o nastavku proizvodnje čuvenih iločkih vina

NA INTERNET stranicama BBC-a u ponedjeljak se pojavio članak naslovljen "Hrvatske mine zamijenjene vinima" u kojem autor Nicholas Walton opisuje ponovno pokretanje proizvodnje u čuvenim iločkim vinogradima.

Autor na početku članka piše kako su pojedini hrvatski vinogradi, nakon čišćenja od mina zaostalih iz rata s početka 90-ih godina, ponovno otvoreni te podsjeća kako je bivši jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito među vinogradima posjedovao svoju vilu koju je tijekom rata koristio zloglasni srpski ratni zločinac Arkan.

Iločki vinogradi nalaze se blizu rijeke Dunav, a leže na području s kojeg se vidi teritorij Srbije, blizu grada Vukovara gdje su se nekada vodile žestoke borbe. Tamo se danas ponovno proizvode razna vina uključujući čuveni iločki "Traminac".

Radi se o području bogatom povijesnim događanjima, a neke od njih sačinjavali su i dolasci maršala Tita koji je svoju vilu u Iloku koristio kao lovačku bazu i kao odmorište od zahtjevnih obveza upravljanja Jugoslavijom.

Tijekom procesa raspada bivše države grad Vukovar je postao bojište. Preko tisuću Hrvata je ubijeno i bačeno u masovne grobnice.

Nagazne mine postavljale su obje strane. Srpska paravojna postrojba Arkanovi Tigrovi koristila je Titovu vilu kao sjedište za svoje pohode na Bosnu. Prilikom odlaska pripadnici postrojbe ostavili su na tom području mnoštvo mina te su eksplozivom uništili vilu. Zgrada i danas leži u ruševinama, ali nakon svih ovih godina barem su vinogradi očišćeni od mina, piše autor članka.

BBC donosi i izjavu američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Bradtkea koji je rekao da je Hrvatska naslijedila težak problem nagaznih mina, te je istakao važnost da se tlo iločkih vinograda razminira kako bi bilo vraćeno u svoju normalnu funkciju proizvodnje grožđa i vina.

BBC također piše kako je veleposlanik Bradtke posebno pohvalio vina "Silvana", "Graševina" i "Traminac" koji se proizvodi od 1710. godine i koji je bio serviran na krunjenju Kraljice Elizabete II.

Na kraju članka autor navodi kako će biti potrebne još tri godine za čišćenje preostalih dijelova vinograda od mina, te zaključuje kako unatoč prolijevanju krvi koje se na području Iloka dogodilo prije nešto više od deset godina, srpski radnici danas prelaze Dunav i u vinogradima rade zajedno s Hrvatima.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara