BBC pod pritiskom zbog samoubojstva stručnjaka za iračko oružje

BBC se u srijedu našao u nezgodnom položaju nakon iznenađujućeg svjedočenja koje je otkrilo raskol u britanskoj javnoj televiziji oko pitanja stručnjaka za iračko oružje, čije je samoubojstvo uzdrmalo poziciju britanskog premijera Tonya Blaira.

Neočekivano i iskreno svjedočenje novinarke BBC-a potaknut će dodatni pritisak na svjetski uglednu televiziju i osnažiti Blairov položaj, uzdrman sumnjom da britanska vlada nije bila iskrena oko rata u Iraku.

Novinarka Susan Watts izjavila je pred istražnim povjerenstvom da joj preminuli stručnjak David Kelly nije u telefonskom razgovoru rekao da je bliski Blairov savjetnik Alastair Campbell izmijenio dosje o iračkom zabranjenom oružju, kako bi opravdao rat kojemu se protivila većina Britanaca.

Također je optužila čelnike BBC-a da su je prisiljavali da svoj izvještaj prilagodi izvješću svog kolege, vojnog dopisnika Andrewa Gilligana.

Kelly si je prošloga mjeseca prerezao žile nakon otkrića da je bio Gilliganov izvor za pisanje izvješća u kojemu se tvrdi da je Campbell preradio vladin dosje o iračkom oružju, umetnuvši u njega navod da je Bagdad u stanju uporabiti zabranjeno oružje u roku 45 minuta.

Najnovije nesuglasje između BBC-ovih novinara moglo bi koristiti Blairu koji je suočen s ozbiljnim padom popularnosti jer gotovo pet mjeseci nakon upada koalicijskih snaga u Irak nije otkriveno oružje za masovno uništenje.

Ovotjedne ankete pokazale su da 41 posto Britanaca optužuje vladu za Kellyevo samoubojstvo, a 68 posto ih smatra da je vlada bila neiskrena oko iračkog rata. "Kelly nije rekao da je dosje izmijenjen, kao što sasvim sigurno nije rekao da je tvrdnju o 45 minuta unio Campbell ili bilo tko iz vlade", rekla je Watts.

Gilligan, čije je izvješće objavljeno 29. svibnja uzdrmalo Blairovu vladu, rekao je nedavno pred istražnim povjerenstvom da mu je Kelly rekao kako je Campbell odgovoran za umetanje tog navoda u dosje.

Watts je naglasila da su postojale "značajne razlike" između njezina i Gilliganova izvješća te je unajmila odvjetnika zbog pritiska BBC-evih čelnika koji su tražili da svojim izvješćem podupre Gilliganovo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara