BBC razgovarao sa sinom jedne od osječkih žrtava

HRVATSKA redakcija BBC-a objavila je u srijedu na svojoj web stranici da je došla u kontakt s članom obitelji jedne od osječkih žrtava nakon što su nedavno objavljene tvrdnje navodnog zaštićenog svjedoka ubojstava srpskih civila u Osijeku 1991. godine.

U vijesti objavljenoj pod naslovom "Šeks: Nisam mogao spriječiti ubojstva srpskih civila", u kojoj se prenose izjave predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa prilikom gostovanja u emisiji "U fokusu" na Hrvatskoj televiziji u utorak, BBC navodi da je kontaktirao Bogdana Vučkovića, čiji se otac izravno spominje u ispovijesti zaštićenog svjedoka objavljenoj u zadnjem broju splitskog tjednika Feral Tribune.

Događaje u Osijeku tijekom Domovinskog rata aktualizirao je Feral Tribune koji je u posljednjem broju objavio da je Državno odvjetništvo dobilo iskaz o privođenjima, mučenjima i ubojstvima srpskih civila koji im je dao navodni svjedok tih zlodjela, ne identificirajući ga. Državno odvjetništvo je potvrdilo da je od nekih osoba dobilo izjave o ubojstvima u Osijeku.

U proteklih 15 godina Vučković, koji sada živi u Londonu, nije se obratio istražnim organima u Hrvatskoj, niti je njega netko kontaktirao u vezi s mogućom istragom ubojstva njegova oca, prenosi BBC.

Vučković je rekao za BBC da se nada razrješenju tog slučaja i zadovoljenju pravde.

Njegov otac, Čedomir Vučković, koji je sa suprugom živio u Osijeku, nestao je 31. kolovoza 1991. Tog je dana otac, kako je kazao Bogdan Vučković, otišao na tržnicu i više se nikad nije vratio kući.

Nakon nekoliko dana, navodi BBC, posredstvom poznanika obitelj saznaje da se tijelo Čedomira Vučkovića nalazi na patologiji u osječkoj bolnici.

Službenih obavijesti o okolnostima pogibije Čedomira Vučkovića obitelj nikada nije dobila.

No, o njima je u nedavnoj ispovijesti Feralu govorio pripadnik nekadašnje bojne Branimira Glavaša, navodi BBC. On je, iznoseći potankosti o likvidacijama civila u Osijeku u to vrijeme, opisao i događaj kada je Vučković doveden na ispitivanje.

"Sada neki ljudi u javnosti govore kako se nije ništa dogodilo, kako su bili tamo prisutni tih dana, i da znaju da se sigurno ništa nije dogodilo. Ja znam sigurno da je moj otac ubijen; ja ne znam tko ga je ubio. Gotovo je izvjesno da je on strašno mučen prije nego što je ubijen, da je završio u mukama", rekao je Bogdan Vučković za BBC.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara