BBC se javno ispričao Blairovoj Vladi, Blair prihvatio ispriku

VRŠITELJ dužnosti direktora BBCa Richard Ryder u četvrtak je javno iznio "bezrezervnu ispriku" vladi britanskog premijera Tonya Blaira zbog pogrešaka u izvještavanju oko afere Kelly, koju je Blair prihvatio uz napomenu da bi "raspravu o tomu sada trebalo zaključiti i krenuti dalje", izvijestile su u četvrtak agencije.

"U ime BBC-a javno iznosim bezrezervnu ispriku zbog naših pogrešaka, svim onima čija je reputacija zbog njih mogla biti ugrožena", rekao je lord Ryder novinarima, nekoliko sati nakon što je premijerov glasnogovornik ponovno zatražio da se BBC javno ispriča Blairovoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sada možemo zaključiti raspravu o tomu, BBC može nastaviti sa svojim, a britanska vlada sa svojim poslom", komentirao je Blair ispriku. Također je kazao kako poštuje neovisnost izvještavanja BBC-a te od britanske javne radiotelevizije očekuje da, kao i do sada, nastavi pozorno pratiti rad vlade.

U četvrtak su ostavke na dosadašnje funkcije podnijeli glavni direktor BBC-a Greg Dyke, a a zatim i predsjednik kuće Gavyn Davies.

Njihove su ostavke uslijedile nakon objavljivanja izvješća suca istražitelja lorda Briana Huttona o samoubojstvu stručnjaka za oružje Davida Kellyja. Huttonovo izvješće objavljeno u srijedu zaključilo je da vlada nije, kako je to tvrdio novinar BBC-a Andrew Gilligan, namjerno "napuhala" izvješće o iračkom naoružanju kako bi opravdala rat u Iraku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara