BBC sklopio ugovor s Youtubeom

BRITANSKA javna televizijska kuća BBC sklopila je ugovor s internetskim video-servisom Youtubeom (Hrvatima poznatim pod imenom Ju Bi Tu) o lansiranju tri različita programa.

BBC se nada da će time popularizirati svoj sadržaj diljem internetske zajednice, a i diljem svijeta. Neke američke televizijske kuće (Fox, CBS, NBC) su nakon dogovora s Yutubeom doživjele rasta gledanosti, jer su pobudile interes 70 milijuna Yutubeovih posjetitelja.

BBC će uzimati dio zarade od reklama, što u Britaniji nailazi na negodovanje, zbog toga što se radi o javnoj televiziji. Zbog takvih zakonskih začkoljica su dogovorene neke restrikcije za gledatelje iz Britanije. Naime, na nekim će emitiranim programima koji će prikazivati reklame biti zabranjen pristup ljudima koji se logiraju s britanskih servera.

Prvi program koji će se emitirati zvat će se BBC i na njemu će biti uplodani kratki filmovi iz BBC-evog standardnog programa. Na tom programu neće biti reklama i on će biti dostupan Britancima.

Drugi će se program zvati BBC Worldwide i na njemu će se moći pogledati isječke iz nekih popularnih BBC-evih programa, kao što su dokumentarci Davida Attenborougha. Ovaj program će imati neke reklamne sadržaje, koji se ionako već mogu vidjeti u Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći program bit će BBC News, a na njemu će se moći vidjeti isječci iz BBC-evih vijesti. Planirano je dnevno uploadati oko 30 raznih priloga iz BBC-evog informativnog programa. Korisnici iz Britanije zbog reklama neće imati pristup ovom servisu, ali oni to ionako mogu gledati kod kuće na TV-u.

BBC-evi čelnici nazivaju ovaj dogovor s Yutubeom sjajnim partnerstvom koje će omogućiti popularizaciju te televizijske kuće.

BBC je najavio da neće "loviti" korisnike koji budu ilegalno stavljali njihov materijal na stranicu, ali će si zadržati pravo da zamijene netočne informacije i loše snimke vlastitim materijalom.

Cijeli program treba biti dostupan do kraja ove godine.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara