BBC: Turekovi problemi počeli nakon odbijanja suradnje s MI6

BIVŠI prvi čovjek POA-e Franjo Turek, sastao se s BBC-jevim novinarom Nickom Thorpeom u Dubrovniku gdje su razgovarali oko navodnih optužbi da je Turek svojim djelovanjem, umjesto da ga uhiti, pomagao skrivanju i bijegu generala Ante Gotovine.

Turek je u razgovoru ponovio dosad poznate činjenice oko Gotovine. BBC navodi kako vlasti u Zagrebu znaju kako je Gotovina napustio državu te da ponešto znaju o mreži koja podržava Gotovinu u bijegu.

Turek vjeruje da su njegovi problemi oko Gotovine počeli nakon što je odbio ponudu britanske protuobavještajne službe MI6, koja je, radeći s POA-om, tražila podatke o kretanju Gotovine i njegovih pomagača. Britanci su od Tureka tražili da osobe osumnjičene za pomaganje Gotovini budu prisluškivane što je šef POA-e odbio tražeći dokaz kojim će Vrhovnom sudu opravdati zahtjev za prisluškivanjem.

Poznato je naime, da hrvatski Vrhovni sud prije odobrenja prisluškivanja, traži dokaz na temelju kojeg se tajnim službama dozvoljava da prate pojedince interesantne državi. Budući da Britanci Tureku nisu dali nikakav dokaz, on nije odobrio prisluškivanje osoba koje je MI6 označio kao pomagače generala Gotovine.

Turek pretpostavlja da mu MI6 dokaze nije dao zato jer ih nije imao ili su pak britanski špijuni vjerovali da će doći do curenja informacija koje su prikupili, prenosi BBC. Tako je djelovanje MI6 privremeno zaustavljeno do smjenjivanja Tureka s vodeće pozicije POA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Turek smijenjen, MI6 je iz tri tamno plava Bedford kombija započeo prisluškivati i pratiti osumnjičene Gotovinine pomagače, međutim Britanci nisu uspjeli locirati Gotovinu prije roka u lipnju 2004. godine koji je postavio Sanader, ispričao je Turek BBC-u.

Nakon neuspjelog traženja i hvatanja Gotovine, slijedio je niz nesretnih "koincidencija" za britanske špijune, među njima i sabotaža jednog od špijunskih kombija. Nedugo potom u hrvatskim medijima objavljena su imena britanskih špijuna koji su radili na slučaju Gotovina, a za otkrivanje ovih informacija Britanci su osumnjičili Tureka.

Turek svoju priču zaključuje tvrdnjom da su Britanci nakon neuspjele operacije optužili njega za propast, iako, kako tvrdi, on nije protivnik EU, Britanije niti haškog suda.

Turek je u prilog svojoj tvrdnji spomenuo raniju kvalitetnu suradnju s MI6 u pogledu zaustavljanja krijumčarenja hrvatskog oružja militantnom krilu poznatom pod nazivom Prava IRA koja djeluje u Sjevernoj Irskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara