Bebić kao Mao Ce Tung: Svi imaju svoje mirise koji spojeni daju opći ugodni miris

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

"LUKA BEBIĆ spustio je razinu saborske rasprave na nedopustivo nisku razinu", rekao je danas šef kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang odgovarajući na upite saborskih novinara dodajući kako on ne razmišlja o tome da bi trebalo smijeniti Bebića s mjesta predsjednika Sabora.

Kako je pojasnio Hebrang, predsjednik Sabora ne može dozvoliti toleriranje laži, neistina i kleveta.

Kleveta za stranku i pojedince

"Takvo toleriranje je apsolutno nedopustivo u Saboru", rekao je Hebrang koji nije isključio mogućnost da se Bebić kazni zbog propusta, no za sada nema govora o nekakvoj smjeni. Hebrang je posebno ljut na jučerašnji, kako kaže, propust kada je Bebić pustio bez kazne izlaganje zastupnika Dinka Burića iz HDSSB-a.

"Ovdje se čak ni ne radi o klevetama za stranku, nego klevetama na pojedine dužnosnike. Govor mržnje u Saboru ne smije se tolerirati i razinu rasprave mora se dići na višu civilizacijsku razinu političkog djelovanja", rekao je Hebrang u saborskom hodniku.

Crna i crvena lista

"Znate, kada dođem kući, moram odgovarati na pitanje mog unuka jesam li zločinac. Onda moram na to i odgovoriti", istaknuo je Hebrang koji je pokušao objasniti kako je Vladimir Šeks prošao bez kazne kada je primjerice tražio zabranu za SDP. Hebrang tvrdi da je to zapravo bila reakcija  na nedopustivo niske napade te na optužbe da je HDZ kriminalna organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izravan upit "ispašta" li Bebić jer je i dalje blizak sa Sanaderom, odnosno da je na "crnoj listi HDZ-a", Hebrang je rekao da njegova stranka nema "crnu listu".

"Ne znam za crne liste. Znam samo za 'crvene liste' u Saboru", rekao je Hebrang.

Šeks: Nisam se svađao s Bebićem

"Ne trebam se pomirit s Lukom Bebićem jer se nismo ni posvađali", izjavio je Vladimir Šeks dan nakon što je izbila velika svađa između njega i predsjednika Sabora. Šeks je, komentirajući incident za Novu TV, objasnio i što je zapravo želio reći kad je Bebiću napuštajući sabornicu dobacio da neće još dugo. "Mislio sam da neće još dugo moći voditi sjednicu na ovaj način", kaže Šeks koji je svađu opisao citirajući Shakespearea: "To je bura u čaši vode".

Novinari u Saboru danas su o svađi opet ispitivali i Bebića, koji tvrdi da se ne moraju svi slagati i jednako razmišljati samo zato što su u istoj stranci. "Nije to bila svađa, samo različiti način tumačenja vođenja sjednice", kazao je Bebić koji je novinarima na pitanje priprema li se njegova smjena odgovorio smiješkom. "Dobro da znam, da se mogu pripremiti", kaže Bebić koji je uvjeren da će ostati predsjednik Sabora do kraja svog mandata.

Bebić se u HDZ-u osjeća "normalno"

"Svi smo mi ljudi s imenom i prezimenom. Neka cvjeta tisuću cvjetova, što bi rekao Mao Ce Tung, svi imaju svoje stanovite mirise i na kraju kad se ti cvjetovi spoje, može biti čak jedan opći ugodni miris", citirao je danas Luka Bebić kineskog diktatora tijekom čije su vladavine ubijeni milijuni ljudi. Time je pokušavao odgovoriti na pitanje o jučerašnjem sukobu s Šeksom i Jarnjakom dodajući kako ne želi spekulirati o tome kakvo mišljenje netko ima o njemu. U HDZ-u se, kaže, osjeća komotno i slobodno, doduše ne zna koliko kreativno, ali svakako "normalno".

Kazao je i kako nije čuo da mu je Šeks u Saboru odbacio da neće dugo, ističući kako doista misli da neće još dugo u Saboru, nada se do kraja mandata.

Šeksa će kaže od sad u Saboru vjerojatno oslovljavat drugačije, dodati mu neki atribut. "Možda ću ga zvati gospodine potpredsjedniče Šeks, ali znam da mu je prezime Šeks i kako bih ga drugačije zvao?", kaže Bebić.

Jarnjak je pred novinarima ustvrdio kako je retorika u Saboru sve oštrija i kako se Poslovnik treba poštovati pa je, kaže, u tom smislu jučer i pristupio Bebiću u saboru. Nije htio odgovoriti drži li Bebića dobrim predsjednikom Sabora dok mu traje predsjednički mandat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara