Bebić odbrusio Šeksu da mu se ne miješa u posao, a ovaj mu poručio: Nećeš ti još dugo!

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

U SABORU ovih dana ne manjka uzbuđenja, a povišeni tonovi nakon jučerašnjeg dana koji je obilježila uputnica za psihijatra Vladimiru Šeksu, nastavili su se i danas s raspravom o Prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Predloženim zakonom smanjili bi se iznosi koje pojedinci ili pravne osobe mogu donirati pojedinim kandidatima ili strankama, dok bi Državno izborno povjerenstvo (DIP) kontroliralo financiranje promidžbe svih stranaka i kandidata.

"Zakon nije realan"

Novi izborni zakon u skladu je i s nacionalnom politikom zapošljavanja jer bi na tim poslovima provjere bilo zaposleno pet stručnjaka. Kako je objasnio ministar uprave Davorin Mlakar novim zakonom zapravo se i DIP-u kao nadzoru rada političkih stranaka značajno proširuju ovlasti.

"Predloženi zakon je sve, samo ne realan", rekao je Josip Leko iz SDP-a dodajući kako je zanimljivo da su Vladu nakon sedam godina sve afere koje su se pojavile u posljednje vrijeme napokon nagnale da neke stvari mijenjaju. Beus Richenberg ih HNS-a usprotivio se zakonskom minimumu od 50 tisuća kuna naglašavajući kako Vlada tim prijedlogom zabranjuje bavljenjem lokalnom politikom onima koji imaju manje od 50 tisuća.

Richenberg: "Redikula" se trebalo riješiti na drugi način

"Ako je krajnji cilj ovog zakona bilo uklanjanje redikula iz kampanja onda se to trebalo urediti na potpuno drugačiji način, a ne ovako", rekao je Richenberg.

Damir Kajin iz IDS-a ponovno je imao osebujan nastup podsjetivši sve zastupnike na nedavne afere iz kojih se da zaključiti kako je HDZ plaćao pjevače i financirao medije u svoju korist.

"Da niste, gospodo iz HDZ-a sudjelovali u kupovanju, ne biste ni bili danas na vlasti", rekao je Kajin zastupnicima HDZ-a dodajući kako premijerka Kosor obilazi gradove i gradilišta na račun države a u sklopu vlastite kampanje.

Popevke iz Remetinca

Dinko Burić iz HDSSB-a otišao je korak dalje od Kajina ustvrdivši da je HDZ iz crnog fonda kupovao i koalicijske partnere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupovali su, a nitko ništa ne zna. Ne zna ni vojvotkinja od Remetinca  Jadranka Kosor. Ne zna ništa ni Andrija Hebrang", rekao je Burić za što je dobio prijekor predsjednika Sabora Luke Bebića, koji je zatražio da se Burić drži teme, dnevnog reda i poslovnika. No, Burić je nastavio, a ni ovog puta nije se libio žestoko napasti Šeksa.

"Možda i jedini koji ništa nije znao je Šeks. Ali dobro, možda se on zapravo toga ni ne sjeća. Ništa neuobičajeno za njega, ali je nelegalno da se nakon izbora dogovora suradnja koja se platila novcem iz crnog fonda", rekao je Burić koji se počeo šaliti na račun "pjevača i gostiju iz Remetinca" gdje je organiziran "Festival pjesama remetinečke popevke" gdje su u žiriju članovi Državnog odvjetništva.

Šeks Bebiću: Nećeš ti još dugo

"Pobijedila je pjesma 'U ćeliji ovoj ja nisam bez nade, uskoro će sa mnom bit netko iz Vlade'", rekao je Burić dodajući da je skladbu izvela klapa zvana 4 H - HAC, HŽ, HPB i HEP.

Za vrijeme Burićeva izlaganja čulo se veliko komešanje među članovima HDZ-a, koji su bezuspješno tražili od Bebića da kazni Burića i da mu opomenu.

"Neće meni nitko određivati kako će se voditi sjednica", rekao je Bebić potpredsjednicima Vladimiru Šeksu i Ivanu Jarnjaku dodajući da štiti svakoga koliko može. Naime, prepirka između Bebića i Šeksa događala se za vrijeme izlaganja zastupnika Dragutina Lesara, a za to vrijeme bili su isključeni mikrofoni, no jasno se čulo što Bebić govori. Bebić je više puta povišenim glasom govorio Šeksu kako mu on, niti itko drugi neće govoriti kako da vodi sjednice.

"Nećeš dugo"

"Mislim da na najtolerantniji način u skladu s poslovnikom vodim ovaj Sabor. Dok sam ja predsjednik Sabor, nitko ama baš nitko neće mi govoriti kako da ih vodim. Naravno, tako će biti dok budem sjedio na ovom mjestu, kada više ne budem sjedio, onda će biti drugačije", rekao je Bebić ispričavši se Lesaru što ga je prekinuo.

"Nećeš ti još dugo", navodno mu je odgovorio Šeks. Nakon toga predsjedanje Sabora preuzela je Željka Antunović.

Manje donacije 

Podsjetimo, prema Prijedlogu zakona najviši dopušteni iznos koji pojedinac može donirati smanjio bi se sa dosadašnjih 90 tisuća kuna na 30 tisuća. Umjesto milijun kuna donacija političkoj stranci ili kandidatu na predsjedničkim izborima moći će se najviše donirati 200 tisuća kuna.

Pravne osobe na izborima za Sabor moći će donirati najviše 100 tisuća kuna. U predsjedničkoj kampanji maksimalan iznos za kandidate bio bi 8 milijuna, a za kandidata i kandidacijske liste na izborima za Sabor i Europski parlament 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara