Bebić: Teško mogu vjerovati u odluku o neustavnosti zakonskih odredaba o radu trgovina nedjeljom

RAVNATELJ Hrvatskog Caritasa Mario Bebić izjavio je danas da Hrvatski Caritas i partneri teško mogu vjerovati u medijski najavljenu odluku Ustavnog suda o neustavnosti zakonskih odredaba koje reguliraju rad trgovina nedjeljom, javila je Ika.

Nama susjedne zemlje, napomenuo je, regulirale su također na sličan način rad trgovina, uzimajući u obzir i sve navedene elemente koji postoje u našem zakonu - vrijeme rada, dežurstva i veličinu trgovina. Pravnici iz svih partnerskih institucija također su sudjelovali u kreiranju zakonskih odredaba, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nisam pristaša apriornog uvjerenja da je sudstvo korumpirano i pod utjecajem središta moći (prvenstveno političkih i financijskih), ali je gotovo nevjerojatno proglašavanje cijelog Zakona neustavnim kao i uskraćivanje zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da propisuje radno vrijeme i slobodne dane. Kad bi Ustavni sud i donio takvu odluku, pozvali bismo Vladu i Sabor da eventualne potrebne dopune Zakona uskladi s Ustavom, ali zadrže prvobitnu namjeru zaštite radnika i ljudska prava. Iskustva naših susjeda pokazuju da rad nedjeljom nije gospodarsko, nego civilizacijsko pitanje?, istaknuo je Bebić.

Podjsetio je da od početka akcije koja je rezultirala donošenjem Zakona, istraživanja pokazuju da oko 75 posto građana podupire akciju te da se dvije trećine u potpunosti naviklo na novi rad trgovina.

Bebić je rekao kako je većina članova današnje Vlade glasovala za navedeni Zakon, tako da, dodao je, ne vidi razloga oportunizmu ili traženju alibija u mogućoj odluci Ustavnog suda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara