Beč: Busek skeptičan o početku pregovora Hrvatske i EU

POSEBNI koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek izjavio je u subotu u Beču, na završetku skupa u povodu 10. obljetnice pristupa Austrije Europskoj uniji, da je vrlo skeptičan glede početka pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom 17. ožujka.

"Stanje ne ohrabruje jer se mora računati da se pregovori ne otvore", rekao je posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek. "Vrlo sam skeptičan glede početka pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom. Vjerujem da drukčije neće ići, nego sa svih strana i svim naporima pokušati ispuniti postavljeni uvjet (suradnje s ICTY-em)", dodao je.

Busek je istaknuo da je to stajalište koje će zastupati neke zemlje članice Europske unije, ocjenjujući da ono ne može zaobići.

Europsko vijeće, kojeg čine šefovi država ili vlada članica EU-a, odlučilo je na prosinačkom summitu da se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore 17. ožujka, bude li u potpunosti surađivala s Haškim sudom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup koji je danas završen u Beču održan je na poziv austrijske ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik u povodu 10. obljetnice pristupa Austrije, Švedske i Finske Europskoj uniji.

Urednik i izdavač časpisa "Europaeischae Rundschau" Paul Lendvai je na skupu istaknuo da bi se Europska unija trebala više okrenuti rješavanju pitanja na jugoistoku Europe. "Ne smije se zaboraviti na Hrvatsku, koja je kandidat za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom", istaknuo je on.

Također je dodao da "tempirana bomba na Kosovu i Makedoniji otkucava, te da se Europska unija mora više pozabaviti s tim problemom u svojemu neposrednom susjedstvu".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara