Beč: IAEA odgodila odluku o novom mandatu ElBaradeia

Vijeće guvernera Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) odgodilo je, na izvanrednoj sjednici u srijedu poslijepodne u Beču, odluku oko kandidature njezina dosadašnjeg glavnog direktora Mohameda El Baradeia za tu dužnost "najkasnije do lipnja". L

U srijedu su još u sjedištu agencije tijekom prijepodneva trajale konzultacije vezane uz mogući Baradeijev izbor na treći mandat.

Prema diplomatskim izvorima, odgoda odluke tumači se željom 35 članova Vijeća guvernera da se dade vremena Sjedinjenim Državama, koje su se do sada protivile još jednom mandatu dosadašnjeg glavnog direktora agencije ali su u tome bile dosta usamljene, da dođu do konsenzusa vezanog uz taj izbor.

Prema tim izvorima, na izvanrednoj sjednici nije bilo nijednog otvorenog glasa protiv njegova reizbora što se ocjenjuje kao pomak u potpori novom mandatu.

Vijeće guvernera IAEA bilo je podijeljeno oko ponovnog izbora ElBaradeia. Većina zemalja članica Vijeća podržavala je njegov reizbor, no SAD, Australija, Kanada i Velika Britanija nisu ga željele poduprijeti. Posebice je američko izaslanstvo predbacivalo da on nije dovoljno čvrst i odlučan glede Irana i njegova nuklearnog programa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mohamad ElBaradei jedini je kandidat koji se natjecao za tu dužnost, a konzultacije s tim u vezi se nastavljaju.

Odluka o novom glavnom direktoru IAEA treba biti donesena najkasnije do lipnja, kada će se održati redovito zasjedanje Vijeća guvernera.(Hina) xspđ ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara