Beč: Izložba o životu i djelu Lovre Matačića

U organizaciji veleposlanstva RH u Austriji i Fondacije Lovro i Lili Matačić u kući Hofmannsthal u četvrtak navečer je uz prigodan glazbeni program otvorena izložba o životu i djelu dirigenta Lovre pl. Matačića.

Izloženo je oko 250 eksponata iz fundusa ostavštine uglednog hrvatskog i svjetski poznatog i priznatog dirigenta pohranjenih u arhivima Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, Glazbenog zavoda u Beču (Musikverein), te bečkih filharmoničara kao i bečkih Simfoničara s kojima je sa 29 godina nastupao. To su orginalni dokumenti, osobni predmeti, te glazbene partiture, fotografije, odličja, plakati i osobna korespodencija.

Podsjetivši na povezanost Matačića i Beča koji sežu od njegove sedme godine kada je bio član "Wiener Saengerknaben" (Bečki dječaci) autorica izložbe muzikolog Eva Sedak naglasila je da je izložba "rekonstrukcija i dokaz kontinuiteta jedne fascinirajuće glazbene ličnosti dirigenta koji je bio posljednji veliki predstavnik stare garde umjetnika... duboko ukorijenjen u kulturnu sredinu Beča i svijeta".

Profesor na bečkom univerzitetu za glazbu i primjenjenu umjetnost Hartmut Krones kazao je da je za maestra Matačića svaka glazba bila "posebni duhovni izraz". Predsjednik Upravnog odbora Fundacije Lovoro and Lili Matačić Vladimir Benić predstavio je tu fundaciju koja podupire mlade dirigente.

Izložba o Lovri pl. Matačiću ostaje otvorena do 26. lipnja u kući Hofmannsthal u Beču koja inače njeguje tradiciju glazbe i literature.

(Hina) spđ sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara