Beč: Mimica održao predavanje austrijskim gospodarstvenicima

HRVATSKI ministar za europske integracije Neven Mimica održao je u utorak u austrijskoj Gospodarskoj komori u Beču predavanje u kojem je govorio o hrvatskom putu prema EU, te iznio osnovne pokazatelje stanja hrvatskog gospodarstva.

"U godini 2002. hrvatski bruto domaći proizvod porastao je na 22,4 milijarde dolara ili 176,4 milijarde kuna. Bruto domaći proizvod po stanovniku prešao je prvi put izraženo u tekućim cijenama 5000 dolara dosegavši 5580 dolara percapita", rekao je Mimica.

Hrvatsko gospodarstvo u 2002. bilježi porast od 2,86 milijardi dolara u odnosu na godinu ranije, a prošlogodišnji gospodarski rast od 5,2 posto BDP svakako je najviši godišnji rast u posljednjih pet godina, dodao je Mimica.

On je kazao da je za očekivati kako će se ti pozitivni podaci hrvatske makroekonomske politike u prošloj godini odraziti i na povećan interes stranih investitora za tržište koje ostvaruje kontinuirani gospodarski rast u razdoblju kada se mnoge razvijene zemlje suočavaju sa minimalnim stopama rasta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predavanju hrvatskog ministra za europske integracije nazočilo je stotinjak austrijskih gospodarstvenika, predstavnika najvećih tvrtki i financijskih institucija.

Mimica je rekao da 72 posto cjelokupnog hrvatskog izvoza ide u države Europske unije, kojoj Hrvatska teži i prema čijim kriterijima i standardima usklađuje nacionalno zakonodavstvo kako bi do kraja 2007. mogla formalno postati članicom EU-a.

"Hrvatska razumije koliki je napor potreban za ispunjavanje uvjeta Europske unije, ali mi smo uvjereni da možemo to ostvariti", rekao je Mimica i zaključio da se s budućnošću ne može eksperimentirati nego je moramo zajednički izgrađivati.

"Austrija potpuno podupire sva hrvatska nastojanja i hrvatski put priključenja EU", rekao je na kraju tog skupa u Gospodarskoj komori predsjednik "Međunarodnog gospodarskog kluba" Walter Wolfsberger, na čiji je poziv Mimica i održao predavanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara