Beč: OPEC zasad neće povećati proizvodnju nafte

ORGANIZACIJA zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je odlučila zadržati dosadašnje kvote proizvodnje nafte, obećavši ipak povećati proizvodnju u slučaju većih potresa na tržištu u budućnosti.

Okupljeni na izvanrednom sastanku u Beču, ministri OPEC-a nisu željeli službeno povisiti kvote proizvodnje ne bi li u očekivanju američkog napada na Irak smirili nervozna tržišta.

Rat u Iraku kao mogući uzrok poremećaja na tržištu nisu izravno ni spomenuli, strahujući da se pripreme za eventualne potrese na tržištu ne shvate kao njihova potpora ratu.

Predsjedavajući OPEC-a, katarski ministar za naftu Andullah bin Hamad Al-Attiyah, kazao je da OPEC neće mijenjati proizvodnu kvotu koja trenutno iznosi 24,5 milijuna barela dnevno.

"Međunarodne političke napetosti bez sumnje su smanjile OPEC-ov utjecaj na cijene", rekao je ministar na otvaranju sastanaka.

Naglasio je da OPEC mora načiniti plan za suočavanje s "radikalnom promjenom uvjeta na tržištu koji bi mogli nastati zbog razvoja situacije na Bliskom istoku", rekao je. To je bilo najizravnije spominjanje mogućeg rata u Iraku na tom skupu.

"Pratimo tržište", rekao je saudijski ministar za naftu Ali Naimi. "Ne postoji manjak ponude, tržište je uravnoteženo, nafte ima više nego dovoljno", rekao je Naimi.

Idući izvanredni sastanak OPEC-a najavljen je za 11. lipnja u Dohi, u Kataru, dok se redoviti sastanak očekuje u rujnu u Beču.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara