Beč: Otvoren novi muzej za mlade umjetnike

"Moya Museum of Young art" naziv je novoga muzeja koji je otvoren u središtu Beča, nadaleko od bečkog Sveučilišta, na prostoru od 600 četvornih metara.

"Novi će muzej poglavito biti izložbeno mjesto za mlade umjetnike 21. stoljeća, te središte umjetnika i umjetnosti europskoga istoka i zapada", rekao je u prigodi otvorenja ravnatelj Muzeja Kolja Krammer. Naglasio je da će Muzej biti mjesto međunarodnih susreta, "vrata prema europskom istoku" i stjecište umjetničkih strujanja koja će predstavljati.

Prvu prigodnu "europsku izložbu" radova mladih umjetnika iz 29 država - 25 zemalja članica EU-a i iz još četiriju država: Bugarske, Rumunjske, Hrvatske i Turske - otvorio je sinoć luksemburški veleposlanik u Austriji Paul Faber koji je rekao da je izložba u stanovitu smislu pregled različitog umjetničkog stvaralaštva različitih kultura u Europi.

"Predstavljeni radovi 29 umjetnika slikovito pokazuju bogatstvo različitosti našeg kontinenta", rekao je Faber, čija zemlja predsjeda EU-om.

U suradnji s predstavnicima država, veleposlanstvima ili kulturnim institutima iz svake države izabran je po jedan poznati umjetnik i zastupljen s nekoliko radova u različitim umjetničkim izričajima - slikarstvu, skulpturi, fotografiji, grafici i videoinstalaciji.

Među 29 mladih umjetnika je i Hrvat Kristijan Kožulj, rođen 1975. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti najprije u Zagrebu, a zatim u Duesseldorfu, gdje je i završio studij. U Beču je izložio dvije grafike, veliki proculanski rog i četiri medaljona u tehnici emajla i kremirane zlatne perlice.

"Veliko je priznanje kad te izaberu u vlastitoj državi i u Muzeju "Moya" da izlažeš s mladim umjetnicima na međunarodnoj izložbi", izjavio je Kožulj.

Izložba pod pokroviteljstvom europske povjerenice za vanjske poslove Benite Ferrero-Waldner, Luksemburškog veleposlanstava, Slovenije, predsjedateljice OESS-a, i grada Beča otvorena je do 10. lipnja u Beču.

(Hina) spos ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara