Beč: Pobjeda narodnjaka, desničari potučeni na lokalnim izborima

IAKO je vladajuća austrijska Narodna stranka nakon nedjeljnjih izbora zadržala većinu u pokrajinama Tirol i Gornja Austrija, socijal-demokrati i zeleni ostvarili su odličan rezultat, dok je desničarska Slobodarska stranka na izborima u te dvije savezne pokrajine potučena do nogu, pokazuju privremeni rezultati i procjene.

Konzervativna Narodna stranka, koja vlada na saveznoj razini a bila je i dosad vladajuća u Tirolu i Gornjoj Austriji, u tim je dvjema pokrajinama učvrstila svoju poziciju. U Tirolu je ponovno osvojila apsolutnu većinu, koju je izgubila na prethodnim izborima prije pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za Slobodarsku stranku bio je to katastrofalan dan. U obje pokrajine ostvarili su manje od polovice očekivanih glasova, a u Tirolu su pali na četvrto mjesto, iza Zelenih. Po podacima nakon zatvaranja birališta u Tirolu, Narodna stranka osvojila je 51.2 posto, Socijaldemokrati 26.3 posto, Zeleni 14 posto, a Slobodarska stranka 8 posto glasova.

U sjevernoj pokrajini Gornja Austrija, Narodna stranka osvojila je 44.4 posto, Socijaldemokrati 37.7 posto, Slobodarska stranka 8.9 posto, a Zeleni 8.3 posto glasova.

Izbori u Gornjoj Austriji, s oko milijun birača, i u Tirolu, u kojemu živi 480.000 birača, uključuju oko četvrtine biračkog tijela u Austriji i bili su pouzdan pokazatelj javnog mišljenja uoči općih izbora u studenom prošle godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara