Beč: Počeli razgovori prištine i Beograda

IZASLANSTVA Srbije i kosovskih Albanaca u utorak su u Beču započela prve direktne razgovore o tehničkim pitanjima, a to su prvi direktni razgovori Prištine i Beča nakon rata koji je završio prije četiri godine.

Razgovore je otvorio austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, a očekuje se da u "tehničkim" jednodnevnim razgovorima, koje će u organizaciji međunarodne zajednice voditi predstavnici Prištine i Beograda, neće biti dotaknut ključni i delikatni problem konačnog političkog statusa Kosova.

Na sastanaku u Beču nazočni su i predstavnici UN-a, EU-a i NATO-a.

Srbijansko izaslanstvo vodi predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, a izaslanstvo Kosova predsjednik Ibrahim Rugova i predsjednik parlamenta Nexhat Daci. Premijer Bajram Rexhepi odbio je doći na razgovore u Beč zbog nesuglasica s drugim političkim strankama Kosova.

U ponedjeljak su srbijanski izvori najavili da predstavnici Beograda možda neće doći u Beč zbog toga što u izaslanstvu s Kosova nema predstavnika srpske manjine.

Europski izvori kažu da je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u ponedjeljak užurbano telefonirao kako bi osigurao početak razgovora Prištine i Beča.

Kosovo se od 1999. godine, nakon prestanka rata, nalazi pod upravom UN-a.

(Hina) nab sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara