Beč: Počeo 10. forum zemalja Srednje i Istočne Europe

Deseti Forum zemalja Srednje i Istočne Europe, pod naslovom "Pogled u sljedećih 10 godina", počeo je u utorak u Beču okupivši, u organizaciji jednog od najutjecajnijih londonskih financijskih časopisa Euromoney, predstavnike i visoke dužnosnike 35 europskih zemalja, među kojima je i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

U radu dvodnevnog skupa sudjeluje oko 800 sudionika: predstavnika banaka i drugih austrijskih i europskih financijskih institucija i korporacija te visokih dužnosnika država Srednje i istočne Europe.

U uvodnom slovu tog tradicionalnog godišnjeg susreta Zapada i Istoka Europe u Beču, upravni direktor Euromoney-a Richard Ensor označio ga je kao korisnu razmjenu mišljenja o najvažnijim kretanjima na tržištima tih zemalja, gospodarskim pokazateljima, izravnim stranim ulaganjima, razvitku infrastrukture, ulozi tržišta srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja u globalnom svijetu itd. Jedna od tema je "Da li su se ispunila očekivanja država koje su 1. svibnja pristupile u EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovaj međunarodni skup otvorio je austrijski predsjednik Heinz Fischer. U sklopu Foruma održat će se i niz okruglih stolova: o Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, a jedan je posvećen reformama u Hrvatskoj, kao zemlji kandidatu za početak pregovara s EU.

Iz Hrvatske su na forumu nazočni i državna tajnica u Ministarstvu financija Martina Dalić, državna tajnica Ministarstva europskih integracija Marija Pejčinović-Burić, zamjenik guvernera Narodne banke Boris Vujčić, izvršna direktorica Privredne banke Zagreb Jadranka Primorac i drugi.

(Hina) xspđ ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara