Beč: Pokopan Alexander von Reden, veliki prijatelj Hrvatske

Austrijski grafičar, književnik, povjesničar i stručnjak za srednju Europu Alexander Sixtus von Reden, koji je kao veliki prijatelj Hrvatske tijekom Domovinskog rata sudjelovao u organizaciji dopreme humanitarne pomoći, pokopan je uz vojne počasti u subotu u Kaltenleutgebenu nedaleko Beča.

Von Reden, osnivač i voditelj austrijskog Ureda za njegovanje austro-ugarske tradicije, preminuo je 22. prosinca prošle godine u 52. godini.

Bio je veliki prijatelj Hrvata i Hrvatske, te je u vrijeme Domovinskog rata organizirao brojne akcije pomoći. Dao je veliki doprinos u promicanju Hrvatske u Austriji pozivajući austrijske medije da pišu o Hrvatskoj i njezinoj borbi za slobodu. Zauzimao se za obnovu spomeničke kulture posebice na otoku Visu, na koji je i tijekom rata u ljetnim mjesecima dovodio više stotina austrijskih turista, želeći, kako je isticao, "time dati doprinos gospodarskom oporavku tog hrvatskog područja u teškim ratnim godinama".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alexander von Reden autor je brojnih knjiga, a jedna od njih - "Živio Vis - povratak lava" - posvećena je novijoj hrvatskoj povijesti.

(Hina) xspoš ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara