Beč: Završen sastanak predstavnika Beograda i Prištine

PRVI izravni susret predstavnika Prištine i Beograda završio je danas u Beču dogovorom o osnivanju četiri radne skupine, ali i bez pravog dijaloga dviju strana, potvrdili su na konferencijama za novinstvo predstavnici međunarodne zajednice, EU, srpske i albanske strane.

Europski povjerenik za vanjsku politiku Chris Patten ocijenio je da "to nisu bila samo izlaganja, ali nije bio ni dijalog, to je prvi korak koji treba voditi pravom dijalogu".

S time se složio i visoki predstavnik za sigurnosnu i vanjsku politiku EU Javier Solana izrazivši nadu da će riječi pomirbe između srpske i albanske strane biti moguće. "Nedavno smo vidjeli i čuli riječi isprike i pomirbe između Srbije i Hrvatske. To je bilo vrlo poticajno. Ne vidim razloga da se to ubuduće ne dogodi između Srbije i Kosova", naglasio je Solana.

Na današnjem sastanku predstavnika Srbije i kosovskih Albanaca, međunarodne zajednice, NATO-a, OESSS-a i kontaktne skupine u Beču dogovoren je osnutak četiri radne skupine koje će se baviti povratkom izbjeglica i sudbinama nestalih, energetikom, prometom i telekomunikacijama, kazao je novinarima civilni upravitelj UN na Kosovu Harri Holkeri (UNMIK). Dodao je da će radne skupine početi s radom u studenom, a sastajat će se i u Prištini i u Beogradu.

Holkeri je rekao da danas nitko nije očekivao spektakularne rezultate, ali da je učinjen prvi važan korak, te očekuje i sljedeće korake.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O statusu Kosova će se moći razgovarati kada se stvore određene pretpostavke u postizanju standarda razvitka, a dijalog je jedan od tih standarda", zaključio je Holkeri.

Srbijanski premijer Zoran Živković upozorio je da se na Kosovo vraćaju samo izbjeglice albanske nacionalnosti. On očekuje potpunu provedbu Rezolucije UN-a 1244 koja predviđa potpuni povratak i osiguranje povratka svih "nasilno raseljenih osoba".

Predsjedajući OESS-a nizozemski ministar vanjskih poslova Jaap de Hoop Scheffer rekao je da tek pravi dijalog treba slijediti, i to u Beču.

Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova rekao je da su danas pokrenuli neka praktična pitanja, a da bi bilo mnogo bolje da se pokrene pravi dijalog. Također je kazao da bi formalno priznanje neovisnosti Kosova pridonijelo stabilizaciji regije.

"Srbija može držati Kosovo kao taoca i spriječiti njegov ulazak u Europu, ali to bi škodilo i stanovništvu Kosova i susjedima", rekao je predsjednik kosovskog parlamenta Nexhat Daci. Istaknuvši da je "neovisnost Kosova nepovratan".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara