Bečka državna opera gostovala u Lisinskom

Jedan od najprestižnijih svjetskih orkestara Bečka državna opera nastupila je večeras u dvorani Lisinski u sklopu manifestacije "Dani Beča u Zagrebu". L

Istaknuti glazbenici pod dirigentskim vodstvom Petera Schneidera izveli su Mozartovu operu "Cosi fan tutte".

Kao solisti nastupili su Melanie Dienner (Fiordiligi), Cornelia Salje (Dorabella), Simina Ivan (Despina), Saimir Pirgu (Ferrando), Adrian Eroed (Guglielmo), Wolfgang Bankl (Don Alfonso).

Kao čembalistica nastupila je Speranza Scappucci.

Operu "Cosi fan tutte" Mozart je skladao 1789./90.

Premijera je praizvedena u Bečkom Burgtheatru 1790. godine uoči skladateljevog 34. rođendana.

Kako ističe glazbena kritika praizvedba je odlično primljena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nevjere, glavnog motiva opere pisane prema libretu Lorenza Dapontea, ova opera u 19. stoljeću nije imala sreće. Njena frivolnost nije odgovarala ukusu toga vremena pa je redovito bila podvrgavana ne samo drastičnim kraćenjima glazbe nego još drastičnijim čudorednim intervencijama u libreto. Tek u 20. stoljeću prepoznate su sve kvalitete ove partiture u njenom izvornom obliku u kojem se ponovno izvodi na pozornicama diljem svijeta kao neizostavni dio opernog repertoara.

Prije početka koncerta bečkim glazbenicima zahvalio se gradonačelnik Milan Bandić.

Wolfgang Kulperer, predsjednik Uprave Hypo Alpe Adria grupe koja je generalni sponzor nastupa, izrazio je zadovoljstvo što su bečki glazbenici nastupili u Zagrebu u godini u kojoj se slavi 250. obljetnica Mozartovog rođenja. Znali smo da Hrvatska ima izvrsne glazbenike, ali isto tako ima i izvrsne sportaše što je potvrda jučerašnje zlatne medalje u Torinu što ju je osvojila najbolja hrvatska skijašica svih vremena Janica Kostelić, rekao je.

Organizator koncerta je Koncertna direkcija Zagreb. U sklopu ovog velikog gostovanja sutra će u dvorani Lisinski nastupiti Bečka filharmonija.

Večerašnji iznimni glazbeni događaj u punoj dvorani Lisinski publika je ispratila dugotrajnim pljeskom i odobravanjem. U dvorani Lisinski bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar kulture Božo Biškupić, članovi Bečke gradske uprave, saborski zastupnici, brojni strani veleposlanici u RH te kulturni i javni djelatnici.

(Hina) atod yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara