Bečki pregovori o pravima i zaštiti manjina na Kosovu bez napretka

PREGOVORI o pravima i zaštiti manjina na Kosovu završeni su u utorak u Beču bez napretka, a izaslanstva iz Beograda i Prištine, po riječima međunarodnih posrednika, nisu približila svoja stajališta.

Pregovarački tim Prištine iznio je konkretan prijedlog, dok je beogradsko izaslanstvo samo ponovilo svoje stajalište da o tom pitanju treba razgovarati u okviru završnih političkih pregovora o konačnom statusu pokrajine, rekao je nakon današnjih razgovora predstavnik UN-a i posrednik u pregovorima Bernhard Schlageck.

Izaslanstvo kosovskih Srba bojkotiralo je današnje pregovore obrazloživši to time da ne prihvaćaju da ih se tretira kao običnu manjinu budući da su konstitutivan narod u toj pokrajini. Stoga i o temi današnjih pregovora, pravima i zaštiti manjina, ne žele pregovarati prije konačne faze političkih razgovora o statusu Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stajališta dviju strana ekstremno su udaljena kad je riječ o pitanju manjina", rekao je Schlageck na konferenciji za tisak. "Prištinsko izaslanstvo iznijelo je konkretne prijedloge o pravima manjina, a beogradsko samo svoje stajalište o načelima pristupa tom pitanju ponovivši uvjerenje da se ono treba riješavati u okviru zaključnih pregovora o statusu", rekao je Schlageck.

Izaslanstvo kosovskih Albanaca podnijelo je dokument od pedesetak stranica s prijedlozima za zaštitu manjina, među kojima i prijedloge rješenja za ravnopravno sudjelovanje predstavnika manjina u javnim službama, slobodu kretanja, jezik, obrazovanje, kulturna i vjerska prava kao i upotrebu nacionalnih simbola.

Da li će se i kada dvije strane ponovo sastati u Beču u utorak se još nije znalo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara