Begović: Mohorovičić obogatio našu znanost i umjetnost originalnim radovima

SUOČENI smo s neumitnom sudbinom čovjekova života, umro nam je akademik Andre Mohorovičić, naš suvremenik, sveučilišni profesor, rektor zagrebačkoga sveučilišta, dekan Arhitektonskog fakulteta, briljantni predavač brojnim generacijama studenata, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, znanstvenik, izjavio je u povodu smrti akademika Mohorovičića potpredsjednik HAZU-a akademik Miroslav Begović.

Mohorovičić je autor mnogih rasprava u kojima je razradio arhitektonske probleme, povijesni razvoj arhitekture i teorijske probleme arhitektonskog stvaralaštva.

Mohorovičić je obogatio našu znanost i umjetnost originalnim radovima i do posljednjeg dana života sudjelovao u procesu zaštite arhitektonskih objekata, kulturno-povijesnih i urbanih cjelina koje čine temelj naše kulturne baštine, istaknuo je akademik Begović.

Podsjetio je kako je akademik Mohorovičić posljednjim snagama nadzirao dugogodišnju obnovu zagrebačke katedrale.

Što se tiče Mohorovičićeva djelovanja u HAZU-u, Begović je naglasio da je Mohorovičić kao dugogodišnji redoviti član obnašao u Akademiji razne dužnosti. Bio je potpredsjednik i glavni tajnik Akademije i do današnjeg dana tajnik Razreda za likovne umjetnosti što je rijetkost u tako visokim godinama života, istaknuo je akademik Begović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi Mohorovičićevi prijatelji, suradnici i štovatelji tuguju za čovjekom visokih moralnih vrijednosti, nenadmašivim eruditom, vrhunskim intelektualcem i nadasve velikim humanistom.

Andrin odlazak je nenadoknadiv gubitak za Akademiju, kao i za cjelokupnu hrvatsku kulturu, znanost i umjetnost, istaknuo je potpredsjednik HAZU-a akademik Miroslav Begović.

Posljednji ispraćaj akademika Andre Mohorovičića bit će u ponedjeljak, 23. prosinca, u 12,50 sati na Mirogoju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara