Belgija nacionalizira banku Dexia: Hoće li joj Moody´s skresati rejting?

Belgija nacionalizira banku Dexia: Hoće li joj Moody´s skresati rejting?

Foto: dexia.com

BELGIJA je danas objavila da će platiti 4 milijarde eura kako bi nacionalizirala podružnicu banke Dexia u toj državi. U Dexia banci radi šest tisuća ljudi, a drže 80 milijardi eura depozita od četiri milijuna korisnika.

Loša ulaganja su francusko-belgijskog zajmodavca prošlog tjedna dovele do ruba propasti. Trgovanje dionicama banke je prekinuto prošlog četvrtka nakon što im je u manje od tjedan dana vrijednost pala za 42 posto.

I Francuska nacionalizira svoj dio Dexie

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreditna agencija Moody's je već zaprijetila Belgiji da će joj sniziti kreditni rejting, ako nacionalizira banku. Francuski mediji pišu kako će i podružnica banke Dexia u toj zemlji također biti nacionalizirana za cijenu od 650 do 750 milijuna eura, no ta informacija još nije službeno potvrđena.

Jučer su vlade Belgije, Francuske i Luksemburga objavile da su postigle dogovor o planu spasa za posrnulu banku. Dexia je nastala 1996. godine spajanjem dva velika europska zajmodavca, francuskog Credit Local i belgijskog Credit Communal. Tijekom krize 2008. i 2009. godine banka je već dobila pomoć od 6,4 milijardi eura od vlada Francuske, Belgije i Luksemburga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara