Belgija spremna pomoći Hrvatskoj na putu u EU

BELGIJA je spremna pružiti Hrvatskoj svu potrebnu pomoć na njezinu putu prema Europskoj uniji, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu šef belgijske diplomacije Louis Michel.

"Obećao sam Hrvatskoj belgijsku pomoć na njezinu putu prema Europskoj uniji", rekao je ministar Michel nakon razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

Ministar Michel je najavio da će Belgija financijski pomagati programe za povratak izbjeglica te pružiti stručnu pomoć Hrvatskoj za prilagodbu europskim standardima. Riječ je o pretpristupnim programima koje je Belgija odobrila Bugarskoj i Rumunjskoj, zemljama kojima je ulazak u članstvo obećan 2007. godine.

Šef belgijske diplomacije je dodao da "visoki cijeni" način na koji su provedeni izbori u Hrvatskoj prema "klasičnim europskim standardima" te najavio da će uskoro posjetiti Hrvatsku.

Ministar Žužul izrazio je zadovoljstvo uvjeravanjima da će Belgija pružiti pomoć Hrvatskoj u pristupu Europskoj uniji i NATO-u.

Ističući da je Belgija zemlja koja je puno pomogla Hrvatskoj, posebice u reintegaciji hrvatskog Podunavlja, ministar Žužul je rekao da su dogovoreni i neki konkretni oblici pomoći u financijskom i organizacijskom smislu, ali je odbio reći o čemu se radi, rekavši da će se o tome izjasniti kada ministar Michel uskoro posjeti Hrvatsku.

Ministar Žužul, koji je u Bruxelles doputovao u nedjelju popodne, pridružit će se hrvatskom izaslanstvu na čelu s premijerom Ivom Sanaderom, koji će u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu i Strasbourgu imati niz sastanaka s najvišim dužnosnicima Europske komisije i NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Riječ je nastavku vanjskopolitičke turneje premijera Sanadera i prvom posjetu Europskoj uniji. Premijer Sanader je protekli tjedan posjetio Vatikan i Berlin, gdje je sudjelovao na međunarodnom forumu na kojem se sastao s više europskih političara.

Hrvatska vlada nastoji osigurati potporu za svoje europske ambicije da se 2007. godine pridruži Bugarskoj i Rumunjskoj u sljedećem krugu proširenja EU-a. Tijekom ove godine Hrvatska očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije o svojoj kandidaturi, zatim status kandidata i određivanja datuma početka pregovora o punopravnom članstvu.

Uz premijera Sanadera i ministra Žužula u izaslanstvu je i ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović.

Premijer Sanader će se poslije podne sastati s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem i s povjerenikom Komisije za poljoprivredu i ribarstvo Franzom Fischlerom.

Predsjednik hrvatske Vlade u utorak će razgovarati s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom, a poslije podne odlazi u Strasbourg.

U Strasbourgu će se sastati s predsjednikom Europskog parlamenta Patom Coxom, povjerenicima Europske komisije za vanjske poslove i proširenje Guenterom Verheugenom, s glavnim tajnikom Vijeća Europe Walterom Schwimmerom te s predsjedateljem stranačke skupine Europske narodne stranke Hans-Gertom Poetteringom.

(Hina) sv sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara