Belgija uvodi potpunu zabranu nošenja burki na javnim mjestima

Belgija uvodi potpunu zabranu nošenja burki na javnim mjestima

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

UNUTARPOLITIČKI odbor belgijskoga parlamenta je danas dao zeleno svjetlo za potpunu zabranu nošenja muslimanskih burki u javnosti, čak i na ulici. Ukoliko zabranu na plenarnoj sjednici 22. travnja potvrdi i belgijski parlament, Belgija će postati prva europska zemlja koja je zabranila burke.

Prijedlog zakona zabranjuje nošenje burki na svim javnim mjestima te na ulici, u parkovima, na sportskim igralištima i u javnim zgradama. Osobama koje će lice prekriti do te mjere da ih je nemoguće prepoznati, prijeti novčana kazna ili zatvorska kazna od jednoga do sedam dana.

I Francuska predlaže zabranu burki

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog su poduprle sve stranke vladajuće koalicije te zeleni i krajnja desnica. Prema riječima vođe liberalnoga Reformatorskog pokreta, Daniela Bacquelainea, oni su zabranu burki poduprli iz dva razloga.

Prvi je sigurnosni, jer bi zbog sigurnosti na javnim mjestima svi ljudi trebali imati razotkrivena lica da ih se može prepoznati. Drugi razlog je poštovanje temeljnih demokratskih načela jer burke, čak i kad ih žene nose dobrovoljno, prema mišljenju belgijskih zastupnika, štete njihovu dostojanstvu.

O zakonskoj zabrani nošenja burki u javnosti raspravlja se i u Francuskoj. Skupina od 32 zastupnika francuskog parlamenta je krajem siječnja u priopćenju pozvala na zabranu muslimanskih burki u svim školama, bolnicama, javnom prometu i vladinim uredima, ali ne i na ulici i svim javnim prostorima, uključujući trgovačke centre.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara