Belgijski ambasador u Sloveniji optužuje medije za pivovarski rat

BELGIJSKI veleposlanik u Ljubljani Georges Godart optužio je slovensko novinstvo za stvaranje neprijateljske atmosfere prema stranim investitorima, što se pokazalo prilikom ulaganja belgijskog proizvođača piva "Interbrew" u ljubljansku pivovaru "Union" koje još nije doživjelo rasplet zbog suprotnih interesa pivovare "Laško" iz Celja.

"Strah od Interbrewa pretvorio se u pravu opsjednutost iako je riječ samo o strahu Laškoga da će izgubiti dio slovenskog tržišta", izjavio je Godart u razgovoru za ljubljanski "Dnevnik", dodajući da kao diplomat ne može komentirati upravne postupke koje pred uredom za tržišno natjecanje vode Laško i belgijska pivovarska multinacionalna kompanija niti se miješati u komercijalna pitanja, ali da mu je zadaća braniti interese belgijskih tvrtki i pratiti poštivanje zakonskih postupaka.

"Laško je operaciju oko preuzimanja kontrole u pivovari Union vodilo tako da bi to moglo štetiti i njihovu identitetu, ali nema nikakve opasnosti da će stvar koju su novinari nazvali pivovarskim ratom prerasti u pogoršanje političkih odnosa između Belgije i Slovenije", smirio je stvari oko belgijske investicije u drugu najveću slovensku pivovaru i prijepora koje je ta investicija izazvala veleposlanik Godart.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski upravni sud odbio je u srijedu zahtjev belgijskog investitora da blokira dio glasačkih prava u Unionu koje ima Laško na osnovi stečenih dionica koje je dobila od jednog državnog fonda i privatnih osoba. Interbrew je svoj manjinski paket u Unionu stekao na javnom natječaju od drugog fonda, te istaknuo ponudu da otkupi sve dionice, čemu se Laško protivi.

Belgijanci su inače nakon Austrijanaca i Talijana jedni od najjačih investitora u Sloveniji, a najznačajnija je njihova investicija u Novu Ljubljansku banku u kojoj trenutačno zbog interesa vlade raspolažu samo s trećinom dionica, s dogovorom da nakon 2006. godine steknu i većinski dionički udio.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara