Belgijski će sud istrage o ratnim zločinima prebaciti Izraelu

BELGIJA će prepustiti Izraelu istrage ratnih zločina u masakru Palestinaca 1982. godine, u koje je bio umiješan izraelski general, izjavio je glasnogovornik belgijskog ministarstva vanjskih poslova u petak.

"Postupak u slučaju protiv Amosa Yarona je pokrenut", rekao je glasnogovornik belgijskog ministarstva vanjskih poslova.

Grupa od nekoliko Palestinaca, koji su podigli tužbu protiv Yarona, iskoristila je belgijski zakon koji ima univerzalnu jurisdikciju te dopušta suđenje za zločine protiv čovječnosti i genocid bez obzira gdje su počinjeni.

Ovaj će potez Belgije ukloniti bojazni od mogućeg diplomatskog zahlađivanja u odnosima s Izraelom. Odnosi između dvije države su nategnuti otkako je protiv izraelskog premijera Ariela Sharona podignuta optužnica za masakr u izbjegličkim logorima Sabra i Shatila. Optužnica je zamrznuta jer Sharon uživa imunitet.

Sud u Bruxellesu je početkom ovog tjedna utvrdio da je tužba protiv Yarona prihvatljiva te je izdvojena od one za Sharona.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužbe na belgijskom sudu podignute su i protiv američkog vojnog zapovjednika generala Tommyja Franksa, koji je vodio operacije protiv Iraka, američkog državnog tajnika Colina Powella, bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha i bivšeg zapovjednika Normana Schwarzkopfa koji je vodio operacije u Perzijskom zaljevu.

Takav zakon koji je to omogućio naljutio je Washington, a američki ministar obrane upozorio je da će blokirati sredstva namijenjena novom sjedištu NATO-a u Bruxellesu dok god je zakon na snazi.(Hina) bis br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara