BELGIJSKI ZNANSTVENICI RAZJASNILI TAJNU ANTIMJEHURIĆA

Belgijski znanstvenici oplemenjuju fiziku spoznajama o posebnoj vrsti mjehurića. Oni izučavaju tajnu svake pivske čaše: antimjehuriće.

Antimjehurići se u čaši spuštaju umjesto da se penju.

Ako je mjehurić tanak film tekućine u zraku, a okružuje zračni džepić, onda je antimjehurić tanak film zraka nastao unutar tekućine, a okružuje džepić tekućine.

Stephane Dorbolo i kolege sa sveučilišta u Liegeu objavili su u prosinačkom broju časopisa New Journal of Physics da su otkrili kako stvoriti antimjehuriće u raznim tekućinama, među ostalim i u vodi sa sredstvom za pranje posuđa.

Fenomen su uspjeli ponoviti i u čaši belgijskoga piva i tako potvrdili, tvrdi izdavač časopisa londonski Institut za fiziku, "ono što pravi britanski pivopije odavno tvrde: da je belgijsko pivo dosta nalik deterdžentu za posuđe".

To je istraživanje još jedna demonstracija prave znanosti za domaćinstvo: posljednjih su godina fizičari istražili zašto se keksi mrve, koji su keksi najbolji za umakanje, kako savršeno napraviti šalicu čaja (da, prvo treba uliti mlijeko), zašto se na čaju kad se hladi stvori korica, kako usavršiti zamah za golf, a prošli su tjedan došli i do jednadžbe za savršeno pečenu puricu.

Antimjehurići se mogu napraviti lijevanjem tekućine koja sadržava surfaktant, površinski aktivnu supstancu, poput deterdženta, u isto takvu tekućinu sa surfaktantom. Ključna je brzina ulijevanja. Pri pravoj brzini nastaju antimjehurići jer se tekućina spušta i katkad povuče i tanak film zraka.

Antimjehurići ne mogu se proizvesti u čistoj vodi, čistom alkoholu ili čistom ulju. Ali mogu nastati u pivu jer ono sadržava bjelančevinu koja djeluje kao surfaktant.

"Iz zabave smo ih pokušali stvoriti u pivu. Nismo mislili da je to moguće, ali iznenadili smo se, nastali su golemi antimjehuri koji su trajali gotovo dvije minute, a prije prsnuća kretali su se čašom, rekao je dr. Dorbolo.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara