Ben Ali ostaje predsjednik Tunisa

TUNISKI predsjednik Zine alAbidine Ben Ali, koji je na vlasti već 17 godina, pobijedio je na predsjedničkim izborima sa više od 90 posto glasova birača, pokazuju prvi nepotpuni rezultati izbora.

Nakon što su prebrojani glasovi u sedam od 26 izbornih okruga, rezultati pokazuju da je Ben Ali dobio između 93 i 97 posto. Ostatak je pripao kandidatima opozicijskih stranaka. Potpuni rezultati nedjeljnih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, na koje je izašlo više od 90 posto glasača, trebali bi biti poznati tijekom ponedjeljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bili su ovo drugi višestranački predsjednički izbori od osamostaljenja Tunisa 1956. godine. No, opozicijske stranke i udruge za zaštitu ljudskih prava ocijenili su ih farsom, ističući kako se njima pokušava prikriti pravo stanje u zemlji u kojoj ima na stotine političkih zatvorenika, mediji su pod budnom paskom vlasti, a disidenti bivaju pretučeni.

Ben Ali (68) je došao na vlast 1987., kada je mirnim putem svrgnut otac modernog Tunisa i doživotni predsjednik Habib Bourguiba, koji je proglašen senilnim i nesposobnim da vlada. Ben Ali je otad pobijedio na trima predsjedničkim izborima i to sa većinom koja je dosizala 99 posto.

Unatoč kritikama oporbe Ben Ali je popularan u narodu prvenstveno zato jer je uspio podignuti životni standard Tunižana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara