Benac iznad zakona: Upao u policiju sa zoljom, sud ga oslobodio?!

Foto: Arhiva

VLADIMIR BENAC čini se jačim od zakona. Oslobođen je optužbe za oružani upad u zgradu splitske Policijske uprave. Svojim BMW-om zaletio se u ulaz, a potom se za svoju stvar pokušao izboriti raketnim bacačem. Uzrujao se što su mu pretražili stan nakon dojave da je njegov automobil viđen nakon pucnjave na kuću solinskog mesara. Sa Bencem je pregovarao tadašnji šef Uprave Marko Bekavac, na koncu se sve završilo bez tragičnih posljedica.

"Sramota! Kakva se poruka šalje ovakvom presudom?! Bože, što radimo našoj državi?! Nevjerojatno. Ne znam hoću li nakon ovoga moći zaspati večeras", nije mogao sebi doći Bekavac čuvši presudu splitskog suda. 

Nije prijetila opasnost od ispaljivanja rakete?!

Benac je oslobođen, jer je vještak za oružje ustvrdio da nije bilo neposredne opasnosti od ispaljivanja rakete. Da bi do toga došlo, Benac je trebao poduzeti nekoliko koraka, koje, međutim, nije napravio. Tako nisu ostvarena ni obilježja kaznenog djela opće opasne radnje za što ga je teretilo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

Više sreće optužba je imala sa drugim djelom. Pucanjem u Domu HV-a na skupštini Hvidre 1999. godine. Benac se raskalašio i u dvorani s 200 ljudi iz pištolja ispalio najmanje šest metaka!

Postojala je realna mogućnost da se Benac izvuče bez posljedica i iz ovog slučaja. Meci su se, naime, zabili u panel ploče, od kojih nije postojala opasnost od rikošetiranja te ugroze ljudskih života. Općinsko državno odvjetništvo ipak je ustrajalo na slučaju i uspjelo nekako izvući - uvjetnu osudu, premda su za raskalašenog Benca, naviknutog da sve svoje probleme rješava oružjem, tražili zatvorsku kaznu. Naime, utvrdilo se da su se meci ipak mogli odbiti od drvene konstrukcije postavljene iznad panel ploča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bencu sud honorirao vlastitu nesposobnost

Sutkinja Marina Boko na koncu se ipak odlučila za 11 mjeseci uvjetne kazne zatvora s rokom kušnje od tri godine. Naime, od događaja je proteklo poprilično vremena (opet se honorirao nerad suda, odnosno kolega sutkinje Boko), a sud je kao olakotnu okolnost cijenio i to što je Benac branitelj i teški invalid.

Usto, ma koliko to nevjerojatno zvučalo, Benac je - neosuđivan. Sve što imaju protiv njega je nepravomoćna presuda za pokušaj ubojstva njegovog susjeda s Meja, ugostitelja Denisa Bušelića, kojem je prije dvije i pol godine prostrijelio nogu uzrujan što mu gosti kafića Carpe Diem ometaju san. Taj slučaj se makar približio kraju u nekakvom razumnom roku, dok je postupak za talačku krizu u uredu splitskog gradonačelnika Ivana Škarića otišao u - zastaru!

Ispalio šest metaka, a policija pronašla jednu čahuru?!

Ni Državno odvjetništvo, a ni sud nisu se baš usrećili sa dokazima koje je prikupila policija nakon kaubojskog ispada Vladimira Benca u Domu HV-a. Premda je ispucao šest metaka najmanje, nađena je tek jedna čahura, a pištolj nije uopće! 

Inače, Benac je zapucao uzrujan tvrdnjom Davora Perkovića Bosne da i 100 postotni invalidi moraju plaćati članarinu za Hvidru. Ustao sam u zaštitu svih stopostotnih invalida Domovinskog rata, obrazložio je sudu Benac motiv za potezanje oružja. Interesantno, nitko od saslušanih svjedoka nije bio ustrašen Benčevim hicima. Svi su to primili kao nešto sasvim normalno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara