Bencu tri godine za pokušaj ubojstva susjeda s Meja

Tekst: Dragan Miljuš

VLADIMIR BENAC, veteran 4. brigade i 100-postotni invalid Domovinskog rata, osuđen je nepravomoćno na Županijskom sudu u Splitu na tri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva susjeda Denisa Bušelića, vlasnika teniskog kluba Carpe Diem na Mejama.

Benac mu je iz pištolja Walter sprašio jedan hitac u noge, uzrujan bukom koja je dopirala iz kluba, zbog koje nije mogao usnuti. "Tko to ovdje smeta spavati hrvatskom časniku?", obratio se Benac društvu koje se u Bušelića okupilo na proslavi rođendana, 1. lipnja 2008. godine. Opalio je najprije dva hica u zrak da zastraši goste, a onda se sukobio s Bušelićem.

Stablo nešpule zaklonilo pogled na dvojicu u klinču

Nitko od svjedoka, pa čak ni ranjeni vlasnik teniskog kluba nije vidio odakle je Benac pucao. On je tvrdio da ga je Bušelić gurnuo pa je pucao u samoobrani. Nekim slučajem u vrtu kluba u kojemu je došlo do okršaja, pogled na dvojicu u klinču zaklonilo je stablo nešpule, tako da se tijekom cijelog suđenja vijeće suca Damira Romca mučilo utvrditi što se zapravo zbilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu su se vještaci usuglasili da je Benac pucao u Bušelića s poda. Kako je tamo dospio, je li ga Bušelić gurnuo ili je sam pao, nikad se nije ustanovilo. 

Benac mora platiti gotovo 50 tisuća kuna sudskih troškova i vještačenja

Sud je zaključio da je Benac pokušao ubiti Bušelića s neizravnom namjerom, što se cijenilo kao olakotna okolnost. "Niste imali izravnu namjeru. Da jeste, mogli ste mu pucati u glavu ili prsa, eventualno ga dokrajčiti nakon ranjavanja", kazao je sudac Romac. Obvezao je Benca na plaćanje gotovo 50 tisuća kuna sudskih troškova i vještačenja, jer kao umirovljeni časnik HV-a ima dobra primanja.

Pustio ga je iz pritvora, u kojem je Benac već odležao godinu i devet mjeseci. Nakratko je prošlo ljeto bio pušten u kućni pritvor, no Vrhovni sud vratio ga je na Bilice u strahu da ne ponovi djelo. Benac je, naime, poznat po svom incidentnom ponašanju, primjerice, oružanom upadu u Policijsku upravu ili držanju bivšeg gradonačelnika Ivana Škarića na nišanu u njegovu vlastitom uredu... "Sud drži kako nema straha da ćete ponoviti djelo. Istina, imate još postupaka na Općinskom sudu, ali vi ste neosuđivani", obrazložio je Bencu sudac Romac.

Objava je prošla bez incidenta. Benac ni riječi nije pustio. Ruku na ramenu stalno mu je držala njegovateljica i životna družica Elena Mirković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara