Benedikt XVI potvrdio članove rimske kurije

PAPA Benedikt XVI potvrdio je u četvrtak dužnost svim šefovima ministarstava kurije, državnih službi Svete Stolice, koje je na te položaje postavio Ivan Pavao II. i s čijom smrću su ta mjesta automatski ostala prazna.

Papa je na položaju državnog tajnika Svete Stolice potvrdio kardinala Angela Sodana, kaže se u priopćenju iz Vatikana. Isto tako je potvrdio monsignora Leonarda Sandrija na položaju zamjenika državnog tajnika, a monsignora Giovannija Lajolu na položaju državnog tajnika za odnose s drugim državama, što je zapravo vatikanski ministar vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ova potvrda postojećih dužnosnika tumači se kao znak da novi Papa želi pokazati kontinuitet u odnosu na svog prethodnika, Ivana Pavla Drugoga.

Takva se potvrda i očekivala i u skladu je s tradicijom, kako bi se ostavilo dovoljno vremena Benediktu XVI da izabere svoje najbliže suradnike. Imenovanje koje mu svakako predstoji je ono čelnika Kongregacije za nauk vjere, koje je ostalo upražnjeno nakon što je on sam s tog mjesta izabran za novog Papu.

Prema izjavi šefa ureda za tisak Svete Stolice, Joaquina Navarra Vallsa, na prvo putovanje izvan Italije novi bi Papa mogao otići u Poljsku, u zemlju njegova prijatelja i prethodnika Karola Wojtyle. To znači da bi na svoje prvo putovanje izvan Italije, Benedikt XVI mogao otići uskoro, za par mjeseci, pošto je sigurno da će polovicom kolovoza ići u njemački grad Koeln na Međunarodni dan mladeži.

Njegov prethodnik Ivan Pavao II. bio je izabran za papu polovicom listopada 1978. godine, a na svoje prvo putovanje u inozemstvo je otišao koncem siječnja, odnosno početkom veljače, 1979. godine u Meksiko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara